Csirkemell rizzsel

2013. október 02.

[R] Almás pite - reggel, délben, este

A diétás almás pite eddigi karrierje töretlen, nem volt még ember, aki ne imádta volna. És ez után sem lesz. Miheztartás végett.:)


Hozzávalók a tésztához:
  • 150 g darált zabpehely
  • 150 g vaníliás fehérjepor
  • 8 tojás  
  • 2 csomag sütőpor 
  • Édesítő, kb. 1 csapott evőkanál. Kóstold meg a tésztát, és ha nem elég édes, tegyél még bele. 
  • 2 citrom reszelt héja
  • Víz
4 tojássárgája helyett bátran használhatunk pépesített cukkinit. Mivel se íze, se bűze, állaga viszont kiváló, remekül fogja helyettesíteni a sátáni tojássárgáját. Kb. 100 g cukkinire lesz szükséged.

Hozzávalók a töltelékhez:
  • 10-12 alma, legjobb, ha mindenféle van benne. Golden alma biztosan legyen benne!
  • 3 evőkanál darált dió 
  • Fél kávéskanál darált szegfűszeg
  • Reszelt szerecsendió, kevés. Legyen mondjuk 2 késhegynyi? 
  • Fél zacskó őrölt fahéj. Aki fahéjrajongó, zúdítson bele egy egész zacskóval. 
  • 2 citrom leve
  • Édesítő, kb. 1 teáskanál. 
Előkészületek:
  • Válaszd szét a tojásokat. A sárgáját tedd egy keverőtálba, ebben fogjuk a tésztát kikeverni. 
  • Cukkinit pucold meg, pépesítsd aprítógéppel. 
  • Almát hámozd meg, uninstalláld a magházát. Ez az egész kaja legkiábrándítóbb része, mert olyan sokáig tart. Papírkutya vagyok, sosem voltam még olyan bátor, hogy hámozatlanul tettem volna bele az almát a pitébe. Ha netán te bátrabb vagy mint én, szólj és korrigálom a cikket:)
  • Meghámozott almát vágd félbe, majd vagdosd fel kb. fél cm vastag szeletekre. 
  • Piténk azon kevés alkotmányok közé tartozik, amelyek nem igényelnek szilikon formát. Ellenben egy jó nagy alapterületű és legalább 4-5 cm magas tepsit igen. Hőálló üvegtál is lehet, ha épp az a tiszta. Kend ki egy kevés kókuszzsírral.  
Tészta elkészítése:
  • Kapcsold be a sütőt. 160 fok, alul felül sütés. 
  • A tojássárgáját keverd össze az édesítővel, citromhéjjal, zabpehellyel, sütőporral.
  • A masszát kezdd el apránként (fél decis adagokban) felengedni vízzel addig, amíg egy sűrű, de már éppen folyékony állagú cuccot nem kapsz.
  • Verd fel a tojásfehérjét. Nem kell kőkemény hab. Legyen olyan mondjuk, mint amikor nem rázod fel teljesen a hajhabot. (Zselések, vaxosok itt hátrányban ugye...) 
  • A tésztába forgasd bele a tojásfehérjét.
Töltelék elkészítése:
  • A felszeletelt almára dobd rá a fentebb említett hozzávalókat. 
  • Óvatosan keverd össze a komponenseket egy evőkanállal. 
És lőn pite:
  • A tészta felét öntsd a tepsi aljára.
  • Az almás tölteléket kanállal (de inkább kézzel) egyenletesen oszlasd el a tésztán. Fontos, hogy ne zuhanjon a töltelék a tésztára, mert akkor lesüllyed az aljára. Szépen, óvatosan. 
  • A maradék tésztával öntsd nyakon a szerzeményt, lehetőleg egyenletesen. 
  • Küldd be a sütőbe 35-40 percre. Aranybarna, itt-ott barnább csíkos megjelenés az elvárt eredmény.
Bejegyezte: wycza Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csirkemellrizzsel.blog.hu/api/trackback/id/tr725660360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása