A túrógombóc elhatározta, hogy világuralomra tör. Mindent eláraszt a túrógombóc, mindenféle ízben, színben, méretben. A világuralomra jutást egy programként menedzseli le, amelynek első alprojektjével már megismerkedhettetek (kókuszos túrógombóc), a második alprojektje pedig ma van soron: a mákos túrógombóc.
Hozzávalók:
- 250 g túró (sima állagú, nem göcsörtös)
- 75 g finomra darált zabpehely
- 30 g süti (vagy vaníliás) ízű fehérjepor
- 30 g darált mák
- 1 tojás
- Édesítő
Gombócgyúrás:
- Tegyél fel forrni vizet egy fazékba / lábasba.
- A hozzávalókat gyúrd össze egy keverőtálban. Először ne tegyél bele édesítőt, mert a fehérjepor önmagában is édes, így lehet, hogy az már bőven elegendő neked.
- Vizes kézzel formálj gombócokat. Ebből a mennyiségből kb. 10 gombóc lesz.
Főzés:
- Amikor már forr a víz, pakold be a gombócokat a fazékba. Kicsit vedd vissza a lángot, tegyél rá fedőt, pár percig főzd.
- Rendszeres időközönként (mondjuk percenként) ellenőrizd, hogy feljöttek-e már a víz felszínére. Amikor már mindenki megérkezett, még 1 percet hagyd őket a fedő alatt.
Tálalás:
- A mákos túrógombóc nem igazán igényel hempergést, legalábbis nekünk nem hiányzott. Ha mindenáron valamibe szeretnéd beleforgatni, hajrá, írd meg majd, hogy mivel passzol a legjobban!
- Hempergés helyett inkább kencéket ettünk mellé, ezeket látod a fenti fotón is:
- Szilvalekvár: ennek a receptjét itt találod. Ha épp nincs szilvaszezon és nincs ilyened, valamilyen light felirattal díszített bolti verzió is megteszi.
- Kókuszos fehérjeporból készített krém: fél mérőkanálnyi porhoz adtam nagyon kevés vizet. Annyit, hogy krém legyen belőle.