Csirkemell rizzsel

2014. május 04.

Miért nincs időd edzeni? Bevezetés a szarmenedzsmentbe.

Az általam, nem reprezentatív módon megkutatott populációban a legnépszerűbb kifogás a nem-edzésre a "nincs időm edzeni" mondás. És akkor itt vége a mondatnak, a gondolkodásnak, ezzel nincs mit tenni. Ha nincs idő, hát nincs idő. A kifogásgyártó kisiparosoknak olyannyira kielégítő ez a megközelítés, hogy még csak kérdésként sem merül fel az, hogy másoknak vajon miért van ideje edzeni?
Az alattomosabb kifogásgyártó szakember még azt is hozzáteszi, hogy MÁSOKNAK biztos azért van ideje edzeni, mert azok nem dolgoznak, nincs gyerekük, nem utaznak, de az sem elképzelhetetlen, hogy valamilyen időcsináló berendezéssel rendelkeznek, ami a napot 26 órássá nyújtja meg. (Pont ennyi idő kell egy edzéshez mindent együttvéve, így nekik PONT belefér az edzés.)
time.gif

Hülyeség. Azért nincs időd edzeni, mert nem csinálsz magadnak rá időt. Elmondom, hogy hogyan kell időt csinálni.

Az időnyerés kulcsa az overhead (azaz a járulékos időrabló tevékenységek) csökkentése. Arról van itt szó, hogy az ember egészen addig, amíg nem foglalkozik tudatosan az overhead-csökkentéssel, az edzésre dedikált idő felét pöcsörészéssel tölti, tudományos nevén szarmenedzsment: minden szarral foglalkozik, ahelyett, hogy edzene. A szar-menedzsment fázisai:
  • Indokolatlanul hosszú rákészülési fázis (bepakolás, odaérés, átöltözés);
  • Haszontalan ottlét (dumálás, alibizés, kempelés);
  • Feleslegesen elnyújtott befejezés (tisztálkodás, öltözés, pakolás, networking).
És akkor most mélyedjünk el a részletekben. A lentebb vázolt szimuláció egy reggeli, munka előtti edzést mutat be. Aki este edz, lokalizálja annak megfelelően.

Bepakolás előző nap
Az edzés előző nap este kezdődik azzal, hogy mindent összepakolsz, előkészítesz a másnapi edzésre és munkanapra. Ha mindezt reggel teszed meg, értékes 10 percet veszítesz el az alvásból, emellett mocsok ideges leszel, mert kapkodsz, sietsz, és jó eséllyel valami úgyis otthon marad. Ezen a ponton tehát nyertél 10 percet és valamennyi nyugalmat.

Odaérés (autóval közlekedőknek) 
Ha csak/többnyire hétköznap edzel, válassz a munkahelyedhez közeli termet. Hajnalban még a forgalom előtt elérsz a teremig, nem kevés időt megtakarítva ezzel, a dugót meg már csak a terem-munkahely viszonylaton kell átvészelni. Hazafele pedig fordítva: mire végzel az edzéssel, már elmúlt a dugó.
Ezzel az optimalizálással 15-30 perc nyerhető.

Öltözés otthon, teremben 
Az autóval járóknak könnyebb a dolguk, de a tömegközlekedők se keressék a kifogást: otthon vedd fel az edzős ruhát, erre pedig vegyél fel olyan ruhát, amiben emberek között is meg mersz jelenni egy kevés időre. Az se baj, ha az edzős ruha csak egy részét veszed fel (bugyi / gatya, zokni, melltartó, póló) és csak a maradékot kell a teremben magadra kapni. Minden reggel elcsodálkozok azon, hogy valaki képes 100%-ban felvenni az aznapi munkaruháját (bugyi, melltartó, harisnya stb. is!), elmegy a terembe, hogy ott 100%-ban lecserélje ruházatát sportolásra alkalmasra, majd egy óra múlva vissza az egész. Nooormális? Összehasonlításként: én reggelente maximum 5 percet töltök el a terem öltözőjében, míg a ma reggeli tesztalanyom nem kevesebb, mint 12 percet fordított ugyanazon eredmény elérésére. Ha okosan cselekszel, nyertél kb. 7 percet.

Edzés
Az edzés célja az edzés, nem pedig
  • a dumálás: barinők és kispajtások hogyléte felől érdeklődés ugyan kellemes elfoglaltság, de észrevétlenül megnyújtja az edzés időtartamát és erősebb sem leszel tőle;
  • az alibizés: üldögélni lehet hosszan a fekpadon, de erősebb ettől se leszel, max. elmondhatod otthon, hogy "na, ma is 3 órát voltam a terembe'!". A pihenőidő maximum 1-2 perc két gyakorlat között!
  • a kempelés: amikor a fekpadon ülsz és nem csinálsz semmit, akkor nem csak alibizel, hanem kempelsz is, azaz jogosulatlanul foglalod el más elől az eszközt. Ha már alibizel, legalább ne kempelj.
Megfigyeléseim szerint egy fekete öves alibiző-kempelő akár 60 percet is el tud tölteni semmittevéssel egy "edzés" során. Döbbenet. Hogy egyeseknek mennyi idejük van...?

Befejezési fázis - elméleti alapok
Ez a kedvenc részem. Olyannyira, hogy erről egy külön posztot is fogok írni hamarosan. Akkor jön majd a görbe tükör meg a nyelvköszörülés, most viszont az elméleti alapokra, majd a praktikumra fókuszálok.
Napjainkban doLlármilliókat tErmel az a tAnácsadói iparág, ami a józaN paraszti ész mindenhatóságát szajkózza, mivel felismerte, hogy az emberek többsége egészen egyszerű folyamatokat is képtelen átlátni, végiggondolni, hatékonyan végrehajtani és megismételni. Azért, hogy te ne tartozz a civilizáció söpredékébe, gondold végig az öltözői procedúrát onnantól, hogy belépsz az öltözőbe edzés után egészen addig, hogy felöltözve távozol. Figyeld meg magad bátran a folyamat végrehajtása során: toporogsz, mint a szaró galamb, össze-vissza pakolászod a cuccaidat, azt se tudod mit akartál hova rakni meg jaj, hol is tartottam. Ám ha minden mozdulatod tudatos és tudod, hogy a lépéseket milyen sorrendben érdemes végrehajtani, az edzés utáni overhead visszazuhan. Zuhany, hajmosás, öltözés, smink, étrendkieg beszedése 15 perc alatt abszolválható számomra, sokan mások ugyanezt 25-35 perc alatt teljesítik. Ha ügyes vagy, akár 20 percet is faraghatsz a szintidődön!

Befejezés - gyakorlati jó tanácsok az edzés utáni overhead csökkentésére
  • Amikor beérsz az öltözőbe, kezdj el öltözni. Ne dumálj, ne röhögj üvöltve, mert egyrészt zavarsz engem, másrészt sose végzel. (Nyereség: 5-15 perc)
  • Ha nagyon ragaszkodsz hozzá, eltölthetsz 20 másodpercet a telefonoddal, de inkább ennyit se. Tedd le azt a nyomorult telefont és kezdj el öltözni! (Nyereség: 3-10 perc) Fészbukozni ez után sem késő.
  • Zuhanyzás: a zuhany zuhanyzásra való, a havi nagygenerált (olivás-kutyaszaros hajpakolás, epres-lótrágyás testradír, stb.) otthon kell megcsinálni. Nem ér azt mondani, hogy az edzés azért tart olyan sokáig, mert jajjj, zuhanyozni kell utána meg "készülődni". A jaaajjjj zuhanyzás 38 másodperc is tud lenni (megmértem), nem indokolt bővíteni a terjedelmet 12 percig. (Nyereség: kb. 5 perc)
  • Frizura: ha az öltözői tevékenységekre lapot lehetne osztani, minimum egy sárgát érne az, amikor az eleve egyenes hajú lányok előveszik az ipari árammal működő hajvasalójukat, majd egy röpke 15-25 percig vasalnak, hogy aztán a művelet végén a hajuk pont úgy nézzen ki, mint azt megelőzően. Nem állítom, hogy én vagyok az etalon a 0,5 - 5 cm-es, kb. semmilyen beavatkozást nem igénylő szőrömmel. Volt idő azonban, amikor 10-25-55 cm volt a hajam, de akkor se voltam hajlandó heti szinten órákat tölteni a frizurámmal, és mégse gondolta senki, hogy homeless vagyok. Próbáljuk meg megtalálni az arany középutat. (Nyereség: 5-15 perc)    
  • Smink: esküvői és színpadi smink viselése nem elvárás a munkahelyeken általában, ezért a lányok nem is készítenek ilyet. Készítenek azonban sokkal gyatrábbat, megközelítőleg ugyanannyi idő alatt. Hölgyeim, tanuljunk meg elfogadható sebességgel és minőségben sminkelni. Vannak erre még tanfolyamok is... (Nyereség: 5- fektetett nyolcas perc)   
  • Nagyobb táska alkalmazása: ha túl kicsi a sporttáskád, óhatatlanul megy az idő a sok cucc optimalizált elhelyezésével. Máshogy ugye bele se férnének. A megoldás: nagyobb táska! Ha nagyobb a táskád, akkor nem kell benne kínosan ügyelni mindennek a helyére, elég csak bedobálni lazán a cuccokat. A nagyobb táska persze veszélyt is hordoz magában: a nagyobb táska azért van, hogy a kevesebb cuccot kényelmesebben szállítsd, nem pedig azért, hogy még több szart vigyél magaddal.
Örömmel tapasztalom, hogy a fentebb leírtakat nem csak én alkalmazom, hanem jó pár sporttárs, akinek van egy vagy több gyereke, családja, felelősségteljes és egyben időzabáló munkája. Nekik sikerül.  
Bejegyezte: wycza 2 komment
Címkék: gyúrás

A bejegyzés trackback címe:

https://csirkemellrizzsel.blog.hu/api/trackback/id/tr915660286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

monikamezo 2014.05.21. 18:02:53

Tök jó lett Wicza. Gratulálok a cikkhez.

Üdv, Mező Mónika

l. ember 2014.06.02. 19:28:06

nekem az egyszerű elhatározás aztán nem gondolkodás jött be. Hétfő és csütörtök edzés, pont. Az egyéb dolgok hozzáalakulnak. A szerdai futást egyedül csinálom, az talán jobban hasonlít a te tréningedre, de az évszakos és nem is rendszeres. Oda csak azért jutok el, mert az jóóó.
süti beállítások módosítása