Azt kell gondoljam, hogy a világban folyik valamilyen hallgatólagos verseny a torták névadói között, amelynek célja az, hogy a lehető legidiótább nevet aggasszák remekművükre. Ebből a versenyből én sem szeretnék kimaradni, így most beadom láthatatlan jelentkezési lapomat, hogy aztán a transzparens babérkoszorú az én fejemre kerüljön. A recept végén azért elmondom, hogy mire gondolt a költő névadáskor.
Elöljáróban még annyit, hogy ez a torta nem az "összekeverem-oszt-megvan" kategória, inkább a pepecselősebb fajták közé tartozik. Elkészítési ideje és munkaigénye vetekszik a méteres kalácséval! Ha még ez sem szegte kedved tőle, olvass hát tovább.
A torta kétféle tésztából és kétféle krémből áll. Lesz egy csokis keksz, egy mákos piskóta, egy vaníliás krém és egy sütis krém.
Hozzávalók a csokis kekszhez:
- 80 g darált zabpehely
- 40 g egész zabpehely
- 45 g csokis fehérjepor
- 2 tojás
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- Édesítő
- Pici víz
Hozzávalók a mákos piskótához:
- 8 tojásfehérje
- 100 g darált mák
- 100 g kókuszreszelék
- 2 evőkanál édesítő
- 1 evőkanál zabkorpa
- 1 evőkanál zabliszt (lehet bármelyik két egyforma liszt is)
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
Hozzávalók a vaníliás krémhez:
- 6 dl víz - abban az esetben ennyi, ha a torta olyan tálcára kerül, ahol van helye kicsit lefolyni a krémnek. Mert tuti le fog folyni. Ha hely szűkében vagy, 4-5 dl víz is elég lesz.
- 2 evőkanál zabkorpa
- 3 evőkanál vaníliás fehérjepor
- 4 tojássárgája
- 1 evőkanál édesítő
- 250 g túró
Hozzávalók a sütis krémhez:
- 250 g túró (zsírszegény, sima állagú)
- 40 g sütis / kekszes fehérjepor (ha ilyen nincs, a vaníliás is jó lesz)
Először a csokis kekszet készítjük el:
- Kapcsold be a sütőt, 170 fok, alul-felül sütés.
- A száraz összetevőket keverd össze egy keverőtálban.
- Add hozzá a tojást, keverd el.
- Apránként adj hozzá vizet. Nem túl folyós masszát kell kapj.
- Egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe kiskanállal kanalazz a masszából 3-4 cm átmérőjű kupacokat. Ne legyen túl magas, max 1 cm.
- Kb. 15 perc alatt sül meg. Sütés után hagyd kihűlni.
Amíg sül a keksz, összerakjuk a piskótát:
- A tojásfehérjéhez add hozzá az édesítőt, majd verd fel robotgéppel kemény habbá.
- A habhoz add hozzá a szódabikarbónát, mákot, kókuszt és a lisztet és egy fakanállal óvatosan forgasd bele. A habot lehetőleg ne nagyon törd össze.
- Egy tortaformát szilikonos sütőpapírral bélelj ki. Azon kevés sütik egyike ez, ahol a szilikonos sütőforma nem barátunk. Ki tudja miért, de abba beleragad a tojásfehérjehabból készült tészta. Akkor is, ha kikened előtte. Ha már a Marson voltam, majd ezt a rejtélyt is megfejtem.
- Szóval, tortaformába öntsd bele a piskótát, mehet a sütőbe 10-20 percre. Furfangos a sütés, mert sütőtől (és napkitöréstől) függően változik a sütési idő, és hajlamos a galád nagyon hamar megégni, egyik pillanatról a másikra. 10 perc után 2 percenként ellenőrizd, hogy aranybarna-e már a teteje.
- Ha kész, hagyd a formában hűlni 10 percet. Ez után vedd ki a formából, fektesd hasra, majd óvatosan húzd le róla a sütőpapírt. Szobahőmérsékletig hagyd hűlni. Hűlés közben "izzad" a cucc, és ez engem zavar, így én időnként a tálca alját megtörlöm papírtörlővel.
A piskóta sütése / hűlése alatt elkészítjük a vaníliás krémet:
- A vízből és fehérjeporból készíts shake-et.
- A zabkorpát keverd össze egy lábasban a tojássárgájával és az édesítővel, majd apródonként adagold hozzá a shake-et.
- Főzd a krémet folyamatos keverés mellett. Minél sűrűbb, annál jobb. A fentebb említett nagyobb tortatartó tálca jelentősége itt mutatkozik meg: ha nem főzöd elég sűrűre a krémet, elfolyik a sunyiba. Bevallom, még sosem mertem túl sokáig főzni, mert ki tudja, mi lesz (mondjuk marslakók kelnek ki belőle, amik lerágják a bicepszemet), ezért nekem mindig kicsit folyósabb, mint az optimális. Ez ellen a probléma ellen a nagyobb tálcával védekezem.
- Amikor már elég sűrű, vedd le a tűzről, tedd félre. Mivel most tél van, én kivittem az udvarra, hátha még ugyanazon a naptári napon kihűl, mint amin elkezdtem főzni... Szobahőmérsékletet kell elérni.
- Kívánt hőmérséklet elérése után keverd bele a túrót. Kóstold meg. Ha kicsit semmilyen ízű, segíthetsz rajta vaníliás fehérjeporral vagy édesítővel. Bátrabbak vaníliaaromát is nyomhatnak bele.
A vaníliás krém után jön a sütis krém:
- Borzasztó egyszerű: a túrót össze kell keverni a fehérjeporral.
- Kevés víz hozzáadásával krémesebbé tehető.
- Édesszájúak édesítőt is tegyenek bele.
Amikor már minden résztvevő minimum szobahőmérsékletig hűlt, összeállítjuk a tortát:
- Elővesszük a tortánál nagyobb méretű tálcánkat, rátesszük a mákos piskótát.
- Erre jön a folyós vaníliakrém.
- A vaníliakrémre ültetjük a csokis kekszeket, szorosan egymás mellé.
- Erre pedig egy kanál segítségével kis kupacokban ráhalmozzuk a sütis krémet. Ez egy nagyon mocsok melónak tűnik, mert a túrókrém sokkal keményebb, mint az alatta lévő vaníliás krém és az azon mocorgó kekszek, amik persze minden egyes érintéskor odébb másznak. Life is a bitch.
- Aki tudja magáról, hogy ennyi stresszt biztosan nem képes elviselni, fordítsa meg a két krém sorrendjét: a kemény krém jön először, ebbe ültesse bele a kekszeket és öntse nyakon az egészet a vaníliás krémmel.
Azt hiszem, készen is vagyunk. Ugye, milyen egyszerű volt? Nem.
Hjaj és el ne felejtsem, a legnehezebb rész most jön: a tortát tedd be a hűtőbe és 6-8 (jól látod: hat kötőjel nyolc) órát hagyd állni. Sajnos nem kamu: óráról órára finomabb (mert nyilván 2 után már beleettünk...).
És akkor most - ahogy ígértem - jöjjön a torta nevének eredete:
Az abdominal and thigh (magyar fordítása comb- és hasizmok) egy testépítés póz, amit a versenyzők bemutatnak a versenyeken. Definíció:
"A versenyző a bírókkal szemben állva karjait felemeli, és tarkóján összefűzi, egyik lábával kissé előrelép. Ezután megfeszíti hasizmait, törzsét enyhén előre feszítve, és ugyanakkor megfeszíti elől lévő lábának comb izmait.
A bíró először a has- és comb izmokat figyeli meg, majd az előzőekben leírtak szerint (fejtől-lábig) áttekinti a versenyző teljes testi felépítését.
A versenyzők összehasonlításának jelentősége abban áll, hogy ezek segítik a bírók döntéshozatalát, meghatározni azt, hogy az izomzat mennyisége, kiegyensúlyozott fejlődése, az izomzat sűrűsége és részletezettsége szempontjából melyik versenyző testi felépítése a legkiválóbb." (Forrás: peakshop.hu)
És hogy mi az összefüggés? Próbáltad már egyszerre megfeszíteni ezeket az izmaidat? Próbáld ki. Kemény meló. Keményebb, mint a 4 komponensű torta összerakása.