Csirkemell rizzsel

2013. október 02.

Setup.exe - mi kell az induláshoz?

Másfél évvel ezelőtt (közvetlenül azután, hogy megettem a 4. mekrojálomat azon a héten) teljesen véletlenül belebotlottam egy relatív szimpatikus diétás kaja receptjébe. Gondoltam, megcsinálom. Mi baj lehet? Kezdeti szimpátiám azonban percek alatt alábbhagyott, mivel a recept összetevőinek 80%-áról vagy elképzelésem sem volt, hogy hol kéne keresni, vagy azt se tudtam, hogy mi az. Addig megvolt, hogy többnyire döglött növényekről lehet szó, így gyanús, hogy nem a hentesnél vagy a papírboltban kell próbálkozni. Elolvastam még pár másik receptet is, de azokban is csak a kötőszavak voltak ismerősek.

Ezen a ponton akár fel is adhattam volna, de mivel minden nadrágom szorított, elég nagy volt a motiváció, hogy alaposan elmerüljek a tudományban. Jó lett volna akkor egy starter pak az induláshoz, hogy ne kelljen mindennek egyesével utánajárni.

Liszt-szerű dolgok


Fehérjepor 
Nem akarom megbecsülni, hogy hány terrabyte-nyi dokumentáció tárgyalja az interneten, hogy a fehérjepor élelmiszer (étrendkiegészítő) és nem valami gonosz szteroid / kox / kábítószer / nem-tudom-mi-de-biztos-káros!. Ez a bejegyzés most nem a kételkedő olvasót hivatott meggyőzni, majd meggyőzlek máskor. Most legyen axióma, hogy a fehérjepor a barátunk. Ok?

Ha magadévá tetted a fentieket, akkor fókuszáljunk a beszerzésre: a kezdő csomagban két ízesítésre lesz szükséged, vaníliára és csokira.
Proteinport (hoppá, egy szinonima) annyi gyártó gyárt, mint égen a csillag. Kiválasztáskor az alábbi szempontokat vedd figyelembe:

  • Bizonytalan forrástól ne vásárolj semmit (ez persze minden étrendkiegészítőre vonatkozik, nem csak a fehérjeporra). "Százaséé a fehérje" ugyan csábítóan hangozhat, de a termék minőségét semmi nem garantálja.
  • Vásárláskor részesítsd előnyben a (magyar nyelvű, üzemeltetésű) webshopokat. Ha mindenképp boltban szeretnél vásárolni, márkaboltban tedd azt, ne olyan helyen, ahol sokféle márkát árulnak. Ellenkező esetben jelentősen hozzájárulsz az iparág által megtermelt GDP növekedéséhez (pofátlanul lehúznak, na).  
  • Tejsavófehérjét válassz, aminek a fehérjetartalma 80% körüli (el kell olvasni a leírást alaposan). Nem szolgálja célodat (növeli a valagad méretét) a magas szénhidráttartalmú fehérjepor, ezek fehérjetartalma 60% körül van. 

Én ezt használom:


A fehérjepor az egyik leggyakrabban használt alapanyag lesz az új konyhádban. Bátrabbak indíthatnak rögtön 2 vagy 4 kg-os kiszereléssel, ezek ára (fajlagosan) kedvezőbb, mint a kisebb kiszereléseké. Aki még nem biztos magában, vegyen egy-egy 1 kg-os pakkot, nehogy ráromoljon:)

Zabpehely
A zabpehely a fehérjepor mellett a másik leggyakrabban használt összetevő, a gyaur kutyák lisztet használnak helyette:)
Zabpehely szuper-, hiper- és egyéb szuperlatívusz marketekben megtalálható vagy a reggeli (cornflakes és tsai) cuccok között, vagy a bio termékeknél. Elképzelhető, hogy (még) nem vagyok elég vallásos, de egyelőre a "bio" szó számomra csak egy 1,5 - 3x - os szorzót fejez ki a szajré árában, mást nem. Szóval én tuti nem veszek bio zabpelyhet, meg semmit, amire rá van írva, hogy bio, tökéletesen elégedett vagyok a kapitalista élelmiszeripari nagyüzemek termékeivel.
Kezdésnek 1 kg elég lesz. Amikor már egyáltalán nem használsz lisztet, a volumen kb. a liszttel megegyezőre fog felmenni. Beszerzés után a zabpehely nagy részét daráld le előre, alapvetően minden kajába darált állapotban fog kerülni.
Figyelem! A zabpehely (as is) nem finom, ne kóstold meg önmagában, mert nem csak a diétától megy el a kedved, hanem az élettől is. Legalábbis az enyém többször elment. Mondjuk van olyan, aki a kagylót is szereti, tehát elképzelhető, hogy valaki a zabpelyhet (as is) finomnak találja. És van, aki Lagzi Lajcsit is bírja...

Rizsliszt
Időnként szükség lesz nem-zabpehely eredetű lisztre is. Legyen ez a rizsliszt. Ha a teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt neked valamiért szimpatikusabb, legyen az.
Beszerezhető minden bioboltban, sőt, én már a kispesti piacon is láttam (magos néni középtájt).
1 kg-os zacskóval indulunk.

Zsírok, olajok


Kókuszzsír (=kókuszolaj)
A tudomány mai állása szerint a kókuszzsír a tuti zsiradék, ami nem zárja ki azt, hogy holnap nem fogjuk róla azt gondolni, hogy a világ legkárosabb élelmiszere. Mivel azonban mi a mának élünk, magasról teszünk a tegnapra és a holnapra, kókuszzsírban sütjük a rántott húst (tök komoly, lesz majd recept) és vaj / margarin helyett is ezt használjuk.
Bioboltban beszerezhető, de egyre több hipermarketben is fellelhető az olajok között. 1 literrel kezdj. Az ára elég borsos, de nem fogsz belőle annyit használni, mint a napraforgóolajból.

0 kalóriás olayspray
A termék összetétele kicsit ijesztőnek tűnhet leírás alapján (olyan, mintha nem lenne benne semmi:) ), de ne aggódj, a hozzá fűzött reményeket 100%-ban beváltja. Serpenyőbe hús, tojás, palacsinta alá kiváló megoldás, de én a hagymát is ezzel sütöm a csirkepörkűtt' alá.
1 dobozzal vegyél. Én ezt használom.

Lenmagolaj 
Akár Sickratman Wunderscheisse című dalát is ihlette volna, ha érted, hogy mondom. Ha egy üveggel veszel belőle (pl. DM-ben), úgy elfelejtheted a költséges WC papír vásárlást, stb. stb.

Édesítés

Stevia - eritritol
Kristálycukor állagú édesítőszert használok, ilyet.

Por állagú édesítő
Ritkán előfordul, hogy porcukor helyettesítésére finom por állagú édesítőport alkalmazok. Bármelyik hipermarketben beszerezhető, a cukrok környékén találod.

Fűszerek

Zöldfűszerek
Bazaslikom, kakukkfű, oregano, rozmaring, petrezselyem, fokhagyma granulátum, illetve bors és fehér bors a leggyakoribb fűszerek.
DM-ben - de biztosan máshol is - lehet venni sómentes fűszerkeveréket. Nem állítom, hogy a legjobb dolog, ami valaha velem történt, de azért meg lehet enni.

Szódabikarbóna, sütőpor
Nem fűszer, de logikusnak tűnt ide írni. Ezektől fognak a süteményeink széép magasra (na jó, kicsit magasra) megemelkedni. Szódabikarbónát gyógyszertárban lehet beszerezni, sütőpor meg minden boltban van.

Kamraszekrény

Durumtészta
Összetett szénhidrát kiváló forrása. Bármilyen alakút választhatsz, lényeg, hogy durum legyen.

Rizs
Barnarizs, basmati rizs állítólag a jó választás, de mi simán eszünk jázminrizst is.

Mustár
A szakirodalom szerint zsírégető hatású, és nem utolsó sorban finom is. Nem kell mindent mustárba áztatni, de a húsokat meg lehet vele ijeszteni, sómentes világunkban minden ízforrást ki kell használni:)

Tonhalkonzerv
Salátába, rántottába jó alapanyag, legyen otthon mindig pár dobozzal. Fontos, hogy a sós lében tárolt verziót válaszd, az olajos / paradicsomos / nyúlhajkrémes edition-öknek sajnos nem osztottak lapot.

Eszközök

Essen most néhány szó a szükséges hardware-ekről is.

Aprítógép
Zabpelyhet, csirkét, cukkinit, szomszédmacskát, miegyebet a legkényelmesebb valamilyen aprítógéppel darabolni / pépesíteni. Ha még nincs ilyened és most tervezed a beszerzést, elsődleges szempont legyen az, hogy minél kevesebb darabból álljon, hogy ne kelljen sokat mosogatni! Ez akkor is szempont, ha mosogatógéped van.

Szilikontepsi
Kezdésnek elég egy kör vagy téglalap alakú forma, olyan normális tepsiméretű. Később úgyis beszerzel majd más formákat, méreteket, ahogy növekszik a kreativitásod.

Szilikonos sütőpapír
Normál tepsiben gyakorlatilag semmit nem lehet megsütni sütőpapír nélkül, egy-két kivételtől eltekintve.

Serpenyő
Legalább 2 méretre szükséged lesz: egy normál (26 vagy 28 cm átmérőjű) és egy kicsi, tojássütő serpenyőre. Teflonos legyen mindenképp.

Mérleg
Kaptam ajándékba egy digitális mérleget, és hát bátran elmondhatom, MÁS lett az életem! Sosem gondoltam volna, hogy egy picivel több kényelem mennyit tud dobni a folyamat minőségén.

Remélem, hasznosnak találtátok a fenti összefoglalót. Coming soon:

  • Mi az, ami soha ne legyen otthon? Halállistás alapanyagok gyűjteménye.
  • Mi legyen a hűtőben mindig?
Bejegyezte: wycza Szólj hozzá!
Címkék: alapanyag

A bejegyzés trackback címe:

https://csirkemellrizzsel.blog.hu/api/trackback/id/tr605660359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása