Csirkemell rizzsel

2013. október 16.

[R] Szőlős-szilvás csirkecomb - laza napokra

Ez egy zsíros-cukros étel. Ahhoz képest.

Persze közel sem annyira, mint mondjuk a lekváros fánk, de azért bátran kardiózzunk 20 perccel többet legközelebb. Szerintem olyan finom, hogy én akár 2 órát is hajlandó lennék pluszban tekerni, ha cserébe ehetek ilyet:)
A combok elkészítésének átfutási ideje relatív (nem, abszolút) hosszú, de legalább a nettó ráfordításigénye alacsony. A várakozási időben lehet például kardiózni.
Szeretném továbbá felhívni a figyelmet a recept dramaturgiájára: gyakorló projektvezetők bizonyára észreveszik, hogy a szerkesztés során a kritikus út számítás módszert alkalmaztam. With undrunken farmer's mind (józan paraszti ésszel) ez azt jelenti, hogy a végrehajtandó lépéseket a végrehajtás sorrendjében írtam le, nem pedig szakterületi (előkészítés, sütés, stb.) csoportosításban. Csak mondom.

Hozzávalók:

  • 4 egész csirkecomb: ez 2 nagyon éhes testépítőnek vagy 4 spinningesnek elegendő. Természetesen csirkemellből is készíthető.
  • Fűszerek: bors, kakukkfű, zsálya, 1 szál rozmaring, 1 babérlevél
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 5 másik gerezd fokhagyma, lustábbaknak fokhagyma granulátum
  • 1,5 dl fehérbor
  • 2 fürt szőlő: 1 fehér meg 1 piros / lila / #993399. Ha van lehetőséged, nagyobb szeműt válassz, mert össze fog sülni
  • 15 szem szilva
  • 2 evőkanál kókuszzsír (folyékonyan)

Előkészületek #1:

  • Csirkecombokat mosd meg, tedd be egy nagy tepsibe, a bőrös felével felfelé. 
  • Az 5 fokhagymagerezdet nem kell megpucolni. Itt tehát az előkészületi lépés az, hogy ne csinálj semmit.
  • A másik 5 gerezd fokhagymát préseld át. Ha nem vagy annyira igényes a frissen préselt , a talján terra rossát idéző enyhén gyümölcsös bukéjú, a fiatalságot idéző fokhagyma aromájára, ez a lépés rád nem vonatkozik. 

Elkészítés, sütés - 1. felvonás


  • A combokat fűszerezd meg: fokhagyma (préselt vagy por), bors, zsálya, kakukkfű. Érzésre mennyiségű fűszerrel. Programtervező matematikusok szerint nincs ilyen mennyiség, mivel nekem azonban a kémia és a fizika mindig jobban ment (a földrajzról már nem is beszélve), szerintem van. Csinájjad', ne okoskoggyá'! Jó lesz az!
  • Tedd a csirkék mellé a kókuszzsírt, a babérlevelet, a héjas fokhagymákat és a rozmaringszálat. 
  • A tepsit takard le alufóliával.
  • Küldd be a sütőbe a tepsit. Settings: légkeveréses, 175 fok.

Előkészületek #2:


  • Szilvákat vágd ketté hosszában és szedd ki a magját. 
  • Szőlőket majd a csirkék közé kell installálni, így a combok közötti maradék hely felmérése után akkora fürtökre szedd szét a szőlőt, hogy kitöltsék a rendelkezésre álló teret. 


Elkészítés, sütés - 2., 3., 4. felvonás

  • 30 perc elteltével vedd ki a tepsit, az alufóliát ne tépd le, mert még kelleni fog. Fordítsd meg a combokat és végezd el a fűszerezést az alsó részen is.
  • Tedd vissza a fóliát és told be megint az alkotmányt a sütőbe 20 percre.
  • Ha itt az idő, tepsi ki, alufólia le, bor ráönt, sütőbe visszarak alufólia nélkül újabb 20 percre.
  • Ha újra itt az idő, tepsi ki, gyümölcsök installál, sütő felvesz 200 fokra (ha gyenge, akkor 220) és olyan fokozatra, ami felülről durván süt. 
  • Újabb 20 perc következik a sütőben.
  • Ez alatt főzd meg a jázminrizst. 


Tálalás, evés:

  • Fentebb említett jázminrizs kiváló köret a combokhoz.
  • Sajnos sem a szőlő, sem a szilva nem tartozik a diétabarát gyümölcsök közé, így tényleg javaslom ezek mérsékelt fogyasztását. Praktikus nem annyira diétázó partnerrel fogyasztani ezt a költeményt, így neki oda lehet adni a részünket:)
Bejegyezte: wycza Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csirkemellrizzsel.blog.hu/api/trackback/id/tr355660328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása