Csirkemell rizzsel

2013. október 23.

Mi a testalkat mértékegysége?

Jelen blog a megszületésének egyik fő oka az volt, hogy legalább ezerszer hallottam azt a kérdést, hogy "Le akarok fogyni 8 kg-t. Mit csináljak?". A kérdésre adott válaszom rendszerint az alábbiaktól függ:

  • Mennyi idő van a kérdés megválaszolására. Munkámból fakadóan meglehetősen sok lehetőségem van gyakorolni azt, hogy egy kérdésre röviden, lényegre törően válaszoljak, a kérdező tulajdonságait és preferenciáit figyelembe véve. Azt hiszem, ez nekem általában jól is megy. Ennek ellenére azt tapasztalom, hogy a "le akarok fogyni n kg-ot, mit csináljak?" kérdésre ha 10 szónál (10 másodperc) hosszabb a válaszom, az emberek 90%-a elveszti érdeklődését, hovatovább, "belátja", hogy lefogyni NEM LEHET. Ha valami olyan bonyolult, hogy 10 szónál tovább tart, akkor az HÜLYESÉG, az TÚL bonyolult.
  • A kérdésre adott válaszom attól is függ, hogy ki a kérdező. Mivel a kérdést már nagyon sokszor próbáltam megválaszolni, elég hamar fel tudom mérni, hogy a kérdező képes-e belátni azt, hogy a kérdése eredendően hibás, értelmetlen. Ha nincs erre esély, akkor rendszerint ilyesmit válaszolok: húúú, nagyon kemény meló ez. Csak csirkét eszem uborkával, salátával, tök nyomor az egész, de hát megéri, nézd milyen nagy a bicepszem! Azt várom ettől, hogy a kedve is elmegy az egésztől és nem macerál tovább a hülye kérdéseivel. Ha viszont látok esélyt arra, hogy a kérdező nyitott és megérti, hogy másképp kell ennek az EGÉSZNEK nekifutni, akkor szívesen elmondom neki azt, amit most ide írok.  
Vissza tehát a kérdéshez: "Le akarok fogyni 8 kg-ot. Mit csináljak?". Mi ezzel a gond?
A probléma az, hogy te nem 8 kg-ot akarsz lefogyni, hanem jól akarsz kinézni, csak rosszul, hibásan definiálod a célt. A célod leggyakrabban ilyesmi valójában:
  • Bele akarsz férni egy vagy néhány kiválasztott nadrágba, vagy egy hőn áhított ruhaméretbe.
  • Azt akarod, hogy az ellentétes (vagy azonos, kinek melyik) nem egy kiválasztott példánya fenje rád a fogát. Vagy azt, hogy az ellentétes (vagy azonos) nem MINDEN példánya (úgy általában) fenje rád a fogát. 
  • Utálod, hogy kis hajót tudsz hajtogatni a hasadon lévő hájból. Van aki bele tudja csomagolni az okos telefonját is. 
  • Utálod, hogy a feneked alja egy tekintélyes méretű smiley-ra emlékeztet, ha a tükörben megnézed.  
  • Stb, stb.
Nem tehetsz róla, pici korod óta úgy vagy kondicionálva, hogy azt hidd, a kg a fontos. Emlékszem, gyerek koromban folyton azzal maceráltak a nálamnál vékonyabb (jellegtelen alakú) barátnők, hogy adott magassághoz hány kg-nak KELL lenni. Mindig több voltam. És mindig stresszes voltam miatta, ennek megfelelően fél életemben FOGYÓZTAM. És ahogy egyre "bölcsebbek" lettünk (16 éves korunk körül) még szakirodalommal is alátámasztottuk a hülyeséget: folyton nézegettük a BMI-nket. Nagy kő esett le a szívünkről, ha a "normál" kategória középmenyőzébe estünk. Brávó. 

Most van itt az ideje, hogy elengedd ezt a marhaságot: teljesen mindegy hány kg vagy, a lényeg, hogy jól nézz ki!
Ezzel nem azt mondom, hogy a testsúly és a forma között nincs korreláció, de a korreláció erőssége (és esetleg iránya) nem olyan, mint ahogy azt az átlagember képzeli. Ennek oka pedig borzasztó egyszerű. Úgy hívják, sűrűség. (ró egyenlő emper vé. emléxel?)  
Mivel az izom sűrűsége a zsírnál és víznél nagyobb, 1 kg izom térfogata kisebb, mint 1 kg zsíré. A gyakorlatban ez többek között azt eredményezi, hogy
  • Van olyan nadrágom, ami 2 éve jó volt rám, de most nagy rám, pedig több kg vagyok, mint valaha voltam.
  • Anyukám pont annyi kg mint én, ellenben 2 vagy 3 számmal nagyobb nadrágot hord, mint én. (Nem deszkás és divatol, hanem nagyobb a fara.)
  • Jan Calude Van Damme élete legjobb formájában a BMI besorolás szerint a "túlsúlyos" kategóriába esett. Schwarzenegger és Stallone is, természetesen. 

Ugye milyen hájas? Le kéne dobnia vagy 8 kg-t, hogy a BMI-je "normál" legyen.
Ezen a képen pedig demonstrálódik, hogy ugyanaz a testsúly "elhízott" és "atletikus" alkat formájában is létezik. 

Nem állítom, hogy könnyű elengedni a kilogrammok nézegetését, de ha képes vagy belátni azt, hogy a súlyod és az alakod közötti összefüggés nem az, mint eddig gondoltad, már megtetted az első és egyik legfontosabb lépést. 

A második lépés elsősorban hölgyeknek izgalmas. Nekik kell belátniuk azt, hogy a testük izomtömegének növekedése nem fogja azt okozni, hogy "undorítóan izmosak" lesznek. Az én testalkatom a nők többsége szerint már tolerálhatatlanul izmos. Például:
  • "De én nem akarok olyan izmos lenni, mint te". Oké. Jársz hetente 7-12-szer edzeni? 80 kg-ba bele tudsz nyomni (fekve nyomás)? Tudsz 110 kg-val guggolni? Nem? Oké, akkor nem leszel ilyen izmos, ne aggódj.  
  • "A pasik azt szeretik, ha van mit fogni az emberen." Ez igaz, épp ezért ügyelek rá, hogy a fenekem kemény legyen és gömbölyű, nem lapos. Bizonyára pasifüggő, de azért elmondható általánosságban, hogy egy optimálisan kemény, tónusos izomzatot sokkal jobb megmarkolni, mint egy puha, szétmálló hájtömeget. Mit gondolsz erről? 
A fentiek fényében lássuk tehát az új célt és feladatot:

  • Cél: jól akarsz kinézni (korábbi, helytelen cél: leadni 8 kg-ot)
  • Feladat: az izomtömeg növelése akár súlyok emelgetésével a zsír és víz rovására. (korábbi, helytelen feladat: súlyok emelésének elkerülése, mert TÚL izmos leszel, inkább ugrabugrálsz heti kettőt, abból baj nem lehet)

És hogy a posztot keretes szerkezetbe foglaljam, térjünk vissza az eredeti kérdésre: "Le akarok fogyni 8 kg-t, mit tegyek?". Válaszom:

  • Válaszd ki a ruhaméretet, vagy a referencia nadrágot, amibe bele akarsz férni, a mérleget csomagold el. Legközelebb akkor vedd elő, amikor olyan versenysportot űzöl, ahol súlykategóriák vannak. A testalkat mértékegysége a centiméter, nem a kilogramm. 
  • A kívánt méret elérése érdekében kezdj el olyan sportot végezni, ami növeli az izomtömegedet. Ne aggódj, nem leszel túl izmos, hanem szexi, formás leszel.
  • Csökkentsd a testzsírodat és a raktározott vizet. Ezt két dolog együttes alkalmazásával éred el:
    • Kardiózol heti többször (indulj 3-mal): hamarosan írok arról egy posztot, hogy miért gondolod azt, hogy erre nincs időd. Sőt, elmondom, hogy hogyan lesz rá időd. 
    • Helyesen táplálkozol: ismerek erre egy remek blogot, csirkemellrizzsel.blogspot.hu. Az itt olvasható okosságokat magadévá teszed és kipróbálod a recepteket. Definiálni fogom nem soká pl azt is, hogy mi az, hogy "egészséges táplálkozás".
  • Életformád lesz a mozgás és a normális kajálás. Erről is lesz poszt.   
  • Ellenőrizd havonta a cél elérését. Ha még nem érted el, ne aggódj, el fogod. Ne légy türelmetlen. Ha leéltél eddig huszon-, harminc-, negyven-, ötven-, hatvan, xxx-x évet nem optimális testalkattal, még 2 hónapot tudsz várni, nem igaz? 
Bejegyezte: wycza Szólj hozzá!
Címkék: gyúrás GYIK

A bejegyzés trackback címe:

https://csirkemellrizzsel.blog.hu/api/trackback/id/tr325660317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása