Csirkemell rizzsel

2013. november 21.

Teremi etika

Minden helynek / helytípusnak megvan a maga írott vagy íratlan házirendje, amit az "ott lakók" alakítottak ki és alakítják folyamatosan. Az edzőtermekkel sincs ez másképp, ezeknek is van házirendje, "úgy szoktuk" gyűjteménye, amit a közösség tagjai elfogadnak és betartanak. Ideális esetben. Az esetek szignifikáns százaléka azonban nem ideális, sok user szegi meg az írott vagy íratlan szabályokat. A szabályszegő felhasználók megfigyelésem alapján két csoportba oszthatók:
  • Újoncok: a teremi etika nem egy olyan dolog, amit már a nagyfater is a génjeiben hordott, ismerete nem örökölhető tulajdonság, meg kell tanulni. Éppen ezért a szabályok be nem tartásáért az újoncoknak nem jár azonnal tarkón lövés, ám illik törekedniük a szabályok megismerésére, majd betartására. 
  • Szabálytalankodók: ők azok, akik magasról tesznek a szabályokra, vagy egy részükre. Mert ők megtehetik. Szerintük. Persze, szerintem is megtehetitek, csak akkor ne legyen rácsodálkozás, amikor kiderül, hogy minden normális teremi látogató sutyerák büdös bunkónak minősít titeket.  
E poszt az alapszabályokat foglalja össze azért, hogy
  • az újoncok hamar belerázódjanak a dolgokba és ne utálják ki őket 2-3 hét alatt a rezidensek,
  • a szabálytalankodók pedig nézzenek magukba mielőbb, bár valószínűleg már késő, úgyis mindenki rajtuk röhög / utálja őket. 
1. szabály: Tartsd be a házirendet!
Ez olyan alap dolognak tűnik, de sajnos nem az. Bármily meglepő egyeseknek, a marha nagy piktogramok, amik lépten-nyomon feltűnnek a teremben, a tennivalókat / tiltott tevékenységeket szimbolizálják, nem pedig egy realista kiállítás képei.
  • Újoncok: első alkalommal lányos zavarodban simán nem veszel észre táblákat, kiírásokat, ez teljesen oké. Ha az első alkalom után nem adtad fel a sportpályafutásod, kérlek, szánj időt arra, hogy tanulmányozod ezeket a kiírásokat. Mindenkinek jobb lesz így.
  • Szabálykerülők: rád is vonatkozik, nem vicc! Akármilyen rég jársz a terembe, akkor is. Mondok egy példát: ha egy marha nagy papucs ikon át van húzva pirossal, és mellette van egy edzőcipő piktogramja, az azt jelenti, hogy neked sem szabad flipflopban tartózkodni a teremben. Szándékosan kerültem az "edzeni" szó használatát. 

2. szabály: a terembe edzeni járunk.
Ez is érthetőnek tűnik elsőre, ennek ellenére sokan nem ezért járnak. Vannak olyanok, akik szerint a sport egy szükséges rossz a terembe járásban, de hát mentik, ami menthető: ismerkednek, barátkoznak, bratyiznak, pofáznak a semmiről, járkálnak fel-alá, bármit megtesznek, csak súlyt emelni ne kelljen. Amíg a semmittevés az individuum szintjén realizálódik, vagy megfelelő partner találtatik, nincs gond. A gond akkor van, ha téged szemel ki áldozatának egy ilyen semmirekellő és szemrebbenés nélkül teszi tönkre az edzésedet azzal, hogy folyton feltart, nem hagy dolgozni.
  • Újoncok: ismerkedni lehet, de légy tekintettel arra, hogy vannak olyanok is, akik komolyan veszik az edzést. A pihenő idő két gyakorlat között maximum 1-1,5 perc egy intenzív edzés esetében. Ha az ismerkedésed ennél az időnél többet vesz igénybe, tevékenységed zavarásnak minősül és nem leszel szimpi. 
  • Szabálykerülők: szégyelld magad, komolyan. Nagyon jól tudod, hogy 1-2 percnél több pihenő időt tartani csalás. Az a te dolgod, hogy az adott napi "edzésednek" semmi értelme nincs, de legalább másokat ne ránts magaddal a hülyeségbe.  
A pofázás másik negatív externáliája az, hogy a pofázó rendszerint a pofázást hardveres támogatással teszi. Azaz rajta ül és / vagy támaszkodik egy olyan gépen, padon, amit más használni szeretne. Az illetéktelen kempelést a törvény bünteti!

3. szabály: öltözködés, outfit. 
Nem hiszek abban, hogy mindig igényesen, tip-topul kell kinézni. A szabadidő attól is szabad, hogy lazulok, vagyis azt veszek fel, amit akarok, amiben jól érzem magam. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy veszélyeztetem testi épségemet és akadályozom magam a sportolásban:
  • Papucs: nem vagyok rasszista, de az erős, pozitív irányú korrelációt az izomagyú kopasz, mint viselő és a flipflop, mint viselet között nem lehet nem észrevenni. Miért van az, hogy csak ez az etnikum jár papucsban edzeni? A kérdés költői, nem is érdekel a válasz tulajdonképpen. De kedves izomagyú barátom, ne számíts arra, hogy én fogok neked mentőt hívni, ha kificamodott a bokád az evezőgépen (pedig nem is lábazni jöttél, igaz?), nem adok neked zsepit / törlőkendőt, amikor ömlik a vér a lábadból, mert egy másik hülye ráejtett egy rudat a lábadra (amit cipővel egy sima kurvaanyáddal megúsztál volna). És a lábszagod se érdekel. 
  • Smink: sminkben edzeni nem ciki. Én is szoktam. Olyankor, amikor melóból megyek a terembe, és - mivel egy igénytelen állat vagyok - nem szedem le magamról a festéket. 2 ismétlés és 2 törölközés után úgyis lejön minden, aminek le kell, a szemceruza meg jól áll. A probléma az, ha a sminket az edzés miatt teszed fel. Ez hiteltelenné tesz. Azt sugallja, ma nem fogsz izzadni. Ne csináld, béna vagy, ha csinálod. 
  • Ékszerek: ha a teremi tuc-tuc zenét elnyomja a rajtad csörgő-zörgő karkötők és egyéb bizbaszok csörgése, az azt jelenti, hogy zavarsz másokat és nem mellesleg hiteltelen vagy. Ezt a jelenséget még mondjuk tudom ignorálni a max hangerőre állított saját zenémmel, ám nem szívesen adnék elsősegélyt annak, akinek a fülcimpáját leszakította egy pólóba/kötélbe akadt fülbevaló.
  • Kiengedett haj: képtelen vagyok elhinni, hogy derékig érő kiengedett hajjal ugyanazt a hatásfokot lehet elérni, mint egy sportolásra alkalmas hajviselettel. Tudom, hogy szerinted te úgyis tudsz edzeni. Azt viszont nem tudod, hogy mennyit veszítesz ezzel. És mielőtt azt vágod a fejemhez, hogy én ezt honnan tudnám, amikor nekem 3 centis a hajam.... nos, azért 3 centis. 
  • Szakad, kinyúlt póló vs ultramenő drága cucc: nincs igazad, ha azért fikázod a sporttársakat (mindet), mert ők milyen cuccban járnak edzeni és csak azért jöttek le, hogy megmutassák magukat az új ruhában. És akkor sincs igazad, ha azért fikázol valakit, mert szakadtan öltözött fel. Mindenki azt vesz fel, amit akar. Ok?
  • Fülhallgató: a fülhallgatónak két funkciója van. Egyrészt zenét áraszt magából, másrészt jelzi, hogy a használója nem óhajt kommunikálni sporttársaival. A szabadidő szent dolog. Ha ő úgy döntött, hogy nem akar senkivel beszélni, tartsd ezt tiszteletben. Persze akik jobban ismerik egymást, barátok, beleférhet a protokolljukba a fülhallgató kivetetése, távoli ismerősként azonban megengedhetetlen. 
4. szabály: törölköző használata
Újoncok, figyelem! A törölköző nem csak arra való, hogy gyöngyöző homlokod megtöröld vele, hanem csomó más funkciót is betölt:
  • Megvédi a padot / gépet csiga módjára nedves foltot hagyó testedtől, lehetővé téve a sporttársak számára az eszköz használatát az után, hogy te végeztél.
  • Megvéd téged azoktól a nedves foltoktól, amiket azok a csigák hagytak maguk után, akik nem használtak törölközőt.
  • Egy gép mellé/gépre/padra lerakott törölköző jelzés: azt jelenti, FOGLALT. Ennek értelmében nem illik félredobni a törcsit, mert te oda akarsz menni. Ilyenkor jobb, ha vársz a sorodra, vagy illedelmesen megkérdezed a törölköző gazdáját, hogy beszállhatsz-e. Itt jegyezném meg, hogy az ásványvizes üveg, edzésterv, öv is hasonló funkciót tölthet be, mindenképp érdemes a gépek foglaltsága felől tájékozódni ezek hanyag félrerugdosása előtt. 
5. szabály: eszközök használata / nem használata
  • Mielőtt megkezded egy eszköz használatát:
    • Nézz körbe, hogy használja-e valaki (l. előző pont). Elég taplóság az, ha elkezded átszerelni a csigát, amikor valaki fél úton jár egy szuperszettben. (Azért nincs a csiga mellett a user, mert a terem másik felében végzi épp a szett másik felét.)
    • Amikor végeztél egy eszköz használatával:
      • Pakold le a tárcsákat a rúdról, gépről. Akkor is, ha fel volt rakva, mikor odamentél. 
      • Vidd vissza a kézi súlyzókat az állványra.
      • Töröld le a padot / kardiógépet, ha összeizzadtad. 
    Megfigyeléseim szerint az 5. szabály betartása majdnem ösztönösen megy az újoncoknak, ám a HVCS-k azt gondolják, hogy a teremedző arra van, hogy utánuk pakolásszon. Élek a lehetősséggel és jelzem: a teremedző nem csicska, nem azért van ott, hogy utánad takarítson, mert egy rendetlen, lusta disznó vagy.
    A teremedző elsődleges feladata a segítségnyújtás, annak aki rászorul, például az újoncoknak, akik nem tudják használni a gépeket.

    6. szabály: tükör. 
    A tükör arra való, hogy a gyakorlatok végrehajtásának helyességét, szabályosságát ellenőrizzük. Ennek értelmében:

    • Ne álld el a tükröt mások elől. Mindig figyelj oda, hogy a pihenőidődet mások akadályoztatása nélkül töltsd el.
    • Ne kuncogj magadban, hogy "na, a hülye bámulja magát a tükörben, hogy feszít a kis majom". Nem feszít, hanem valóban azt nézi, hogy jól csinálja-e a gyakorlatot. Ha meg feszít, és gyönyörködik magában, azzal mi baj van? Te nyilván azért nem gyönyörködsz, mert nincs miben... Hidd el, te is gyönyörködnél, ha lenne arra alkalmas testrészed. :)
    • Ne gondold, hogy kiröhögnek azért, mert te nézed magad. Azért van, hogy nézd magad és ellenőrizd a gyakorlatok szabályosságát. 

    Nos, mit tanultunk ma?
    Összefoglalás:

    • Figyelj az öltözőben, teremben kihelyezett tájékoztató táblákra, nem véletlenül vannak ott. 
    • Dumálással ne tarts fel másokat az edzésben. 
    • Edzőcipőben menj edzeni, ne papucsban, mezítláb. 
    • Olyan ruhát viselj, amiben jól érzed magad. Ne kritizáld mások ruházatát.
    • A gépeket, padokat törölközővel védd meg magadtól és fordítva. 
    • Kérdezés nélkül ne kezdj el gépet használni, ha gyanús, hogy más is használja azt (pl. ott a törölközője, vize, stb.).
    • Mindig pakolj el magad után: súlyzókat, tárcsákat, rudakat, minden használt eszközt tegyél vissza a helyére.
    • Ne álld el a tükröt mások elől. 
    • Használd a tükröt a gyakorlatok végrehajtása során: ellenőrizd, hogy szabályosan dolgozol-e.  
    Bejegyezte: wycza 1 komment
    Címkék: gyúrás

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csirkemellrizzsel.blog.hu/api/trackback/id/tr15660294

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Andor Nyisztor 2013.11.21. 18:03:18

    Jaaaa, a tükör nem arra való, hogy a bicónkat nézegessük benne? :-O
    süti beállítások módosítása