A hagymás rostélyos legfinomabb összetevője a sült hagyma. Örvendeztem vala, amikor rájöttem, hogy egészségesebb verzióban is el lehet készíteni, nem csak a hagyományos zsíros változat létezik.
Hozzávalók:
- 500 g hátszín vagy feketepecsenye (2 szelet)
- 3 fej vörös hagyma
- Mustár
- Bors
- Kókuszzsír
- Teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt vagy zabliszt
Pácolás:
- A hússzeleteket kend meg egy kevés kókuszzsírral, kevés mustárral és borsozd meg. Tedd egy tálba / tányérba, fedd le és mehet a hűtőbe.
- Fél-egy napra simán otthagyhatod.
A hús sütése:
- A pácolás után hagyd kicsit átmelegedni a húst. Ezt én nem bírtam kivárni, úgyhogy beraktam 10 másodpercre a mikróba, hogy a kókuszzsír egy kicsit felolvadjon. Igénytelen állat vagyok. Na és?
- Nagyon kevés lisztbe forgasd be a húsokat, épp csak annyira, hogy ragadjon rá valami.
- Egy serpenyőben kevés kókuszzsíron 1-1 percig süsd a hús mindkét oldalát.
- Egy kisebb tepsibe szedd ki a húst, önts alá fél deci vizet, fedd le alufóliával, és tedd a sütőbe.
- Légkeveréses fokozaton 170 fokon 1,5-2 óra alatt puhul meg. Ha nem puhult meg, süsd tovább. A puhaságot egy villa húsba történő szúrásával ellenőrizheted.
A hagyma elkészítése:
- Vágd fel karikákra a hagymát.
- A karikákat forgasd bele a fent említett lisztek valamelyikébe.
- Egy serpenyőben hevíts fel kókuszzsírt. Annyi kell, hogy a serpenyő alján kb fél cm magasságban álljon a zsír (felolvasztva).
- A forró zsírra dobd rá a hagymát, kevergesd meg gyakran.
- Akkor van kész, amikor már szép csillogós barna.
Opcionális: amikor a hús elkészült, újabb 1-1 percig lehet sütni mindkét oldalát egy serpenyőben.
Tálalás: durum tésztával vagy karfiolpürével nagyon finom.