Csirkemell rizzsel

2014. március 02.

[R] Indiai csirke - büdös és finom

Biztosan lehet mesés illatnak nevezni azt a szagot, ami ellepi a lakást indiai ételek készítésekor, különösen akkor, ha van benne vagy tízféle fűszer. De én nem nevezem annak: úgy szellőztetek utána, mintha nem lenne holnap, de az íze mindenért kárpótol.

indiai_csirke.jpgA fogás az alábbi komponensekből áll össze:

  • Csirke
  • Mentaszósz
  • Sült káposzta, rizs

Ennek megfelelően a fotón a csirke és a rizs látható... Sajnos, mire eszembe jutott, hogy fotózni kellene, elfogyódott az étel. De majd upgradelem a fotót, ha legközelebb ilyet készítek.

Hozzávalók a csirkéhez:

  • 1 csirkemellfilé
  • 2 doboz natúr joghurt
  • 1 evőkanál reszelt gyömbér (vagy szárított, 1 kávéskanál)
  • 5 nagy gerezd fokhagyma, áttörve. Ha olyan kis nyomorultak a gerezdek, tegyél bele többet.
  • 1 teáskanál tandori masala fűszerkeverék
  • 1 csapott evőkanál római kömény
  • 1 teáskanál szárított koriandermag
  • 10 tekerésnyi fekete bors (ha nem frissen őrlöd, akkor legyen mondjuk fél kávéskanálnyi)
  • 1 kávéskanál fahéj
  • Fél kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál édesítő
  • 2 evőkanál kókuszreszelék
  • 1 citrom leve (ha van otthon lime, akkor abból is tegyél bele)

Hozzávalók a mentaszószhoz:

  • 1 dl natúr joghurt
  • 2 gerezd fokhagyma, préselve
  • Fél citrom leve
  • 10 db friss mentalevél felaprítva
  • 1-2 tekerés fekete bors
  • Nagyon pici édesítő

Pácolás:

  • A húst darabold fel hozzávetőlegesen egyforma darabokra. Ne a "hagyományos" vékony csíkokra, és ne is szeletek legyenek, hanem a kettő között.
  • A pác elkészítése elég egyszerű: a felsorolt mintegy 237143232 (ha jól számolom;) ) hozzávalót keverd el a joghurttal alaposan.
  • A pácba tedd bele a csirkét, keverd össze, majd tedd a hűtőbe pár órára. Ha vacsorára készül, érdemes reggel bekészíteni a húst.

Mentaszósz készítése:

  • Amíg a hús jól megérdemelt pihenőjét tölti a hűtőben, addig az évi rendes nagytakarítás mellé belefér a mentaszósz elkészítése is.
  • Egy kis tálkába (ne a macskáéba!) szórd bele az összetépett mentalevelet, add hozzá a fokhagymát, borsot, citromlevet, édesítőt, majd keverd el.
  • Utolsó legyen a joghurt, amit hozzáadsz.
  • Ha kész, mehet a hűtőbe. Álljon ott egy kevés ideig, mielőtt megeszed.

Hús sütése:

  • Egy serpenyőben kevés kókuszzsírt hevíts fel, vagy fújj a serpenyő aljára 0 kalóriás olajspray-t.
  • Magas lángon, gyakori keverés mellett süsd a húst 15-20 percig.
  • Én úgy szeretem, hogy kicsit megpirul a csirke, így a sok szószt a vége előtt 4-5 perccel lekanalaztam róla és úgy sütöttem tovább.

Köretként passzol hozzá a rizs és a sült káposzta, és természetesen a naan kenyér.

Bejegyezte: wycza Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csirkemellrizzsel.blog.hu/api/trackback/id/tr205697736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása