Biztosan lehet mesés illatnak nevezni azt a szagot, ami ellepi a lakást indiai ételek készítésekor, különösen akkor, ha van benne vagy tízféle fűszer. De én nem nevezem annak: úgy szellőztetek utána, mintha nem lenne holnap, de az íze mindenért kárpótol.
A fogás az alábbi komponensekből áll össze:
- Csirke
- Mentaszósz
- Sült káposzta, rizs
Ennek megfelelően a fotón a csirke és a rizs látható... Sajnos, mire eszembe jutott, hogy fotózni kellene, elfogyódott az étel. De majd upgradelem a fotót, ha legközelebb ilyet készítek.
Hozzávalók a csirkéhez:
- 1 csirkemellfilé
- 2 doboz natúr joghurt
- 1 evőkanál reszelt gyömbér (vagy szárított, 1 kávéskanál)
- 5 nagy gerezd fokhagyma, áttörve. Ha olyan kis nyomorultak a gerezdek, tegyél bele többet.
- 1 teáskanál tandori masala fűszerkeverék
- 1 csapott evőkanál római kömény
- 1 teáskanál szárított koriandermag
- 10 tekerésnyi fekete bors (ha nem frissen őrlöd, akkor legyen mondjuk fél kávéskanálnyi)
- 1 kávéskanál fahéj
- Fél kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 1 teáskanál édesítő
- 2 evőkanál kókuszreszelék
- 1 citrom leve (ha van otthon lime, akkor abból is tegyél bele)
Hozzávalók a mentaszószhoz:
- 1 dl natúr joghurt
- 2 gerezd fokhagyma, préselve
- Fél citrom leve
- 10 db friss mentalevél felaprítva
- 1-2 tekerés fekete bors
- Nagyon pici édesítő
Pácolás:
- A húst darabold fel hozzávetőlegesen egyforma darabokra. Ne a "hagyományos" vékony csíkokra, és ne is szeletek legyenek, hanem a kettő között.
- A pác elkészítése elég egyszerű: a felsorolt mintegy 237143232 (ha jól számolom;) ) hozzávalót keverd el a joghurttal alaposan.
- A pácba tedd bele a csirkét, keverd össze, majd tedd a hűtőbe pár órára. Ha vacsorára készül, érdemes reggel bekészíteni a húst.
Mentaszósz készítése:
- Amíg a hús jól megérdemelt pihenőjét tölti a hűtőben, addig az évi rendes nagytakarítás mellé belefér a mentaszósz elkészítése is.
- Egy kis tálkába (ne a macskáéba!) szórd bele az összetépett mentalevelet, add hozzá a fokhagymát, borsot, citromlevet, édesítőt, majd keverd el.
- Utolsó legyen a joghurt, amit hozzáadsz.
- Ha kész, mehet a hűtőbe. Álljon ott egy kevés ideig, mielőtt megeszed.
Hús sütése:
- Egy serpenyőben kevés kókuszzsírt hevíts fel, vagy fújj a serpenyő aljára 0 kalóriás olajspray-t.
- Magas lángon, gyakori keverés mellett süsd a húst 15-20 percig.
- Én úgy szeretem, hogy kicsit megpirul a csirke, így a sok szószt a vége előtt 4-5 perccel lekanalaztam róla és úgy sütöttem tovább.
Köretként passzol hozzá a rizs és a sült káposzta, és természetesen a naan kenyér.