A felnőtté válást állítólag több indikátor jelzi. Ha az étcsokit már jobban szereted mint a tejcsokit, a száraz vörösbor jobban passzol, mint a félédesből készült VBK, elképzelhető, hogy felnőttél. Vannak, akik szerint a véresre sütött (azaz nem sütött) marha is a felnőtté válást jelzi, míg mások szerint ennek ehhez semmi köze, simán állat vagy, ha nyersen eszed a húst:)
Hozzávalók:
- 500 g hátszín. egészben. Biztos nem lesz rossz más, nem zsíros marha részből sem (felsál, fehérpecsenye, feketepecsenye).
- Mustár
- Bors
- Kevés kókuszzsír
Előkészületek:
- A húst mosd meg, ha van rajta mócsing vagy egyéb, félkemény-szilárd fikára emlékeztető alkatrész, vagdosd le.
- A húst kend be először vékonyan kókuszzsírral, minden oldalról.
- Mehet rá a bors, majd egy kevés mustárral is kend be.
Sütés #1:
- A sütőt melegítsd elő 75 fokra. (Nem elírás, 75).
- Főzőlapon forrósíts fel egy serpenyőt néhány fújásnyi 0 kalóriás olajspray-vel vagy 1 evőkanál (folyékony állapotban értendő) kókuszzsírral. Teflonos serpenyőt javallott használni, de ne itt áldozd be a legdrágább szuper okos serpenyődet. A gyakorlatilag zsír nélküli sütés eléggé próbára teszi a teflonbevonatot a serpenyőkön.
- Amikor már egy kicsit füstöl a serpenyő, tedd bele a húst.
- Minden oldalát 1 percig süsd. 1 perc azt jelenti 60 másodperc. Ami nem 70 meg 90, meg "amíg sül, addig töltök magamnak inni". Mérni kell.
Sütés #2:
- A húst tedd egy tepsibe és küldd be az előmelegített sütőbe.
- A sütés során a hús belsejének 40 fokosnak kell lenni. Ennek ellenőrzésére speciális hardver is rendelkezésre áll, húshőmérőnek hívják. Ha a barátságod a marhával nem szoros egyelőre, akkor nem érdemes szerezni ilyet. A 40 fokos maghőmérsékletet ezzel a 75 fokkal lehet nagyjából elérni és fenntartani, kb. 90 perc alatt.
- Optimális esetben sült kérgű, belül piros-rózsaszín marhasült lesz a jutalmad.
Tálalás:
- 1-2 cm vastag szeletekre vágd, ha főételként tálalod.
- Szendvicsre is kerülhet. Minél vékonyabb, annál jobb.