Csirkemell rizzsel

2014. április 20.

[R] Roastbeef - mustáros marhasült véresen

A felnőtté válást állítólag több indikátor jelzi. Ha az étcsokit már jobban szereted mint a tejcsokit, a száraz vörösbor jobban passzol, mint a félédesből készült VBK, elképzelhető, hogy felnőttél. Vannak, akik szerint a véresre sütött (azaz nem sütött) marha is a felnőtté válást jelzi, míg mások szerint ennek ehhez semmi köze, simán állat vagy, ha nyersen eszed a húst:)

roastbeef_rare.jpg

Hozzávalók:

  • 500 g hátszín. egészben. Biztos nem lesz rossz más, nem zsíros marha részből sem (felsál, fehérpecsenye, feketepecsenye).
  • Mustár
  • Bors
  • Kevés kókuszzsír

Előkészületek:

  • A húst mosd meg, ha van rajta mócsing vagy egyéb, félkemény-szilárd fikára emlékeztető alkatrész, vagdosd le. 
  • A húst kend be először vékonyan kókuszzsírral, minden oldalról.
  • Mehet rá a bors, majd egy kevés mustárral is kend be.

Sütés #1:

  • A sütőt melegítsd elő 75 fokra. (Nem elírás, 75).
  • Főzőlapon forrósíts fel egy serpenyőt néhány fújásnyi 0 kalóriás olajspray-vel vagy 1 evőkanál (folyékony állapotban értendő) kókuszzsírral. Teflonos serpenyőt javallott használni, de ne itt áldozd be a legdrágább szuper okos serpenyődet. A gyakorlatilag zsír nélküli sütés eléggé próbára teszi a teflonbevonatot a serpenyőkön.
  • Amikor már egy kicsit füstöl a serpenyő, tedd bele a húst.
  • Minden oldalát 1 percig süsd. 1 perc azt jelenti 60 másodperc. Ami nem 70 meg 90, meg "amíg sül, addig töltök magamnak inni". Mérni kell.

Sütés #2:

  • A húst tedd egy tepsibe és küldd be az előmelegített sütőbe.
  • A sütés során a hús belsejének 40 fokosnak kell lenni. Ennek ellenőrzésére speciális hardver is rendelkezésre áll, húshőmérőnek hívják. Ha a barátságod a marhával nem szoros egyelőre, akkor nem érdemes szerezni ilyet. A 40 fokos maghőmérsékletet ezzel a 75 fokkal lehet nagyjából elérni és fenntartani, kb. 90 perc alatt.
  • Optimális esetben sült kérgű, belül piros-rózsaszín marhasült lesz a jutalmad.

Tálalás:

  • 1-2 cm vastag szeletekre vágd, ha főételként tálalod.
  • Szendvicsre is kerülhet. Minél vékonyabb, annál jobb.
Bejegyezte: wycza Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csirkemellrizzsel.blog.hu/api/trackback/id/tr495720241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása