Csirkepörkölt nélkül lehet élni, de nem érdemes. Nokedlire (Pestieknek: galuska!) ugyanez igaz. Attól, hogy az ember testépítésre és / vagy egészséges étkezésre adta a fejét, nem kell lemondania a csirkepöriről és a nokedliról, csak egy kicsit kreatívkodni kell.
A csirkepörkölt olyan étel, amit mindenki - saját bevallása szerint- csak ő tud finoman elkészíteni, és mindenki másé ehetetlen. Ezzel én nem is szállok vitába. Ez a pörkölt recept annak szól, aki még életében nem csinált pörköltet és el akar indulni valamilyen irányba, hogy aztán 1-2 év elteltével csatlakozzon az önpörkölt-imádók hangos táborába. Ebből adódóan minden olyan komment, ami arról szól, hogy a pörköltet nem is így kell csinálni, irreleváns:)
Hozzávalók a pörkölthöz:
- 6 egész csirkecomb, vagy tetszőleges csirkerészek.
- 3 fej vörös vagy lila hagyma
- 4 zöldpaprika (ami sárga)
- Őrölt piros paprika
- Bors
- Sómentes fűszerkeverék, vagy só / ételízesítő, aki nem bír magával (én nem szoktam bírni magammal)
A nokedliből lehet szénhidrátosabb verziót készíteni, ez jobban hasonlít arra, amit az ember nokedlinek nevez, ezért is illettem lentebb a "beszoktató" jelzővel. A kevésbé szénhidrátos (fehérjésebb) verzió kicsit puhább-lötyébb, mint a standard nokedli, de attól az még nokedli.
Hozzávalók a nokedlihez - beszoktató verzió:
- 1 bögre teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt vagy zabliszt
- 1 bögre darált zabpehely
- 1 tojás
- Víz
Hozzávalók a nokedlihez - fehérjésebb verzió:
- 250 g darált zabpehely
- 100 g zsírszegény túró
- Víz
Előkészületek:
- A hagymát kockázd fel.
- A combokat vágd ketté, vagy ha más alkatrésszel dolgozol, azokat nagyjából egyforma méretűre alakítsd.
- A paprikát vékony karikákra darabold fel.
Pörkölt készítése:
- Egy akkora lábasban, amibe a csirke vélhetően belefér, tegyél nagyon kevés kókuszzsírt vagy pár fújásnyi 0 kalóriás olajsprayt és pirítsd meg a hagymát.
- Dobd rá a húst, és tegyél rá 4-5 teáskanál piros paprikát és pár tekerésnyi borsot (vagy fél teáskanállal).
- Keverd össze alaposan, majd mehet rá a paprika. Keverd el ezt is.
- Fedővel lefedve közepes lángon kb. 1 óráig kell főzni. Negyed óránként keverd meg, nehogy odaégjen.
Nokedli készítése:
- A lisztet keverd el - recept függvényében - túróval vagy tojással.
- Apránként adagolj hozzá annyi vizet, hogy sűrű, de már szaggatható állagú legyen a tészta. Nyúlós-taknyos halmazállapot a nyerő, ami már folyik-csurog, az nem jó! Ha túltoltad a vizet, kompenzálj egy kis darált zabpehellyel.
- Egy fazékba tegyél fel forrni vizet.
- Amikor már forr a víz, nokedliszaggatóval szaggasd bele a nokedlit. Akinek nincs ilyen célhardvere, vegyen egyet, megéri. Ha ez valami miatt mégsem opció, akkor a nagy lyukú sajtreszelővel is lehet próbálkozni.
- A forró vízben 1-2 percig főzd, majd valamilyen kiszedő alkalmatossággal szedd ki egy tálba.