Csirkemell rizzsel

2015. november 09.

[R] Csirkepörkölt nokedlivAl gyúrós arcoknak

Csirkepörkölt nélkül lehet élni, de nem érdemes. Nokedlire (Pestieknek: galuska!) ugyanez igaz. Attól, hogy az ember testépítésre és / vagy egészséges étkezésre adta a fejét, nem kell lemondania a csirkepöriről és a nokedliról, csak egy kicsit kreatívkodni kell.

csirkeporkolt.jpg

A csirkepörkölt olyan étel, amit mindenki - saját bevallása szerint- csak ő tud finoman elkészíteni, és mindenki másé ehetetlen. Ezzel én nem is szállok vitába. Ez a pörkölt recept annak szól, aki még életében nem csinált pörköltet és el akar indulni valamilyen irányba, hogy aztán 1-2 év elteltével csatlakozzon az önpörkölt-imádók hangos táborába. Ebből adódóan minden olyan komment, ami arról szól, hogy a pörköltet nem is így kell csinálni, irreleváns:)

Hozzávalók a pörkölthöz:

  • 6 egész csirkecomb, vagy tetszőleges csirkerészek.
  • 3 fej vörös vagy lila hagyma
  • 4 zöldpaprika (ami sárga)
  • Őrölt piros paprika
  • Bors
  • Sómentes fűszerkeverék, vagy só / ételízesítő, aki nem bír magával (én nem szoktam bírni magammal)

A nokedliből lehet szénhidrátosabb verziót készíteni, ez jobban hasonlít arra, amit az ember nokedlinek nevez, ezért is illettem lentebb a "beszoktató" jelzővel. A kevésbé szénhidrátos (fehérjésebb) verzió kicsit puhább-lötyébb, mint a standard nokedli, de attól az még nokedli.

Hozzávalók a nokedlihez - beszoktató verzió:

  • 1 bögre teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt vagy zabliszt
  • 1 bögre darált zabpehely
  • 1 tojás
  • Víz

Hozzávalók a nokedlihez - fehérjésebb verzió:

Előkészületek:

  • A hagymát kockázd fel.
  • A combokat vágd ketté, vagy ha más alkatrésszel dolgozol, azokat nagyjából egyforma méretűre alakítsd.
  • A paprikát vékony karikákra darabold fel.

Pörkölt készítése:

  • Egy akkora lábasban, amibe a csirke vélhetően belefér, tegyél nagyon kevés kókuszzsírt vagy pár fújásnyi 0 kalóriás olajsprayt és pirítsd meg a hagymát.
  • Dobd rá a húst, és tegyél rá 4-5 teáskanál piros paprikát és pár tekerésnyi borsot (vagy fél teáskanállal).
  • Keverd össze alaposan, majd mehet rá a paprika. Keverd el ezt is.
  • Fedővel lefedve közepes lángon kb. 1 óráig kell főzni. Negyed óránként keverd meg, nehogy odaégjen.

Nokedli készítése:

  • A lisztet keverd el - recept függvényében - túróval vagy tojással.
  • Apránként adagolj hozzá annyi vizet, hogy sűrű, de már szaggatható állagú legyen a tészta. Nyúlós-taknyos halmazállapot a nyerő, ami már folyik-csurog, az nem jó! Ha túltoltad a vizet, kompenzálj egy kis darált zabpehellyel.
  • Egy fazékba tegyél fel forrni vizet.
  • Amikor már forr a víz, nokedliszaggatóval szaggasd bele a nokedlit. Akinek nincs ilyen célhardvere, vegyen egyet, megéri. Ha ez valami miatt mégsem opció, akkor a nagy lyukú sajtreszelővel is lehet próbálkozni.
  • A forró vízben 1-2 percig főzd, majd valamilyen kiszedő alkalmatossággal szedd ki egy tálba.
Bejegyezte: wycza Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csirkemellrizzsel.blog.hu/api/trackback/id/tr75689602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása