Csirkemell rizzsel

2014. január 11.

[R] Teriyaki csirke - csirke Japánból hortobágyi módra

Nagy divatja van nálunk mostanában az ázsiai kajáknak, kiemelt helye van ezek közül is a Japánban is népszerű teriyaki csirkének. A nagy Japán szakik biztos 1000 ponton bele tudnak kötni a receptbe, de hát ez már csak ilyen hortobágyi teriyaki csirke:)

teriyaki_csirke.jpg

Komponensek:

  • Csirke. Lehet 1 db csirkemell filé 1 cm vastag szeletekre vágva, vagy csirke alsó comb (10 db). 
  • Tare szósz: ebben kell pácolni a húst.
  • Teriyaki szósz: ebben kell sütni a húst. 
  • 1 póréhagyma

Hozzávalók a tare szószhoz:

  • 1 dl szójaszósz
  • 1 dl mirin: ázsiai fűszeresnél tudsz venni ilyet és nem is olyan drága. Pár decis kiszerelésű, áttetsző folyadékra számíts. 
  • Állítólag kell még bele szaké is, de az nekem nem volt itthon és triviálisan beszerezni se tudtam, a szabolcsi szilvát meg nem mertem beleönteni, úgyhogy ez kimaradt. Nem hiányzott senkinek. 

Hozzávalók a teriyaki szószhoz:

  • 0,5 dl szójaszósz
  • 0,5 dl mirin
  • Fél evőkanál édesítő

Pácolás:

  • A tare szószba be kell áztatni a csirkéket. Én egy fém keverőtálat használtam erre: beletettem a húst, nyakon öntöttem a szósszal, utána jól összeforgattam. 
  • Fél-1 órára rakd a hűtőbe.  

Sütés:

  • Egy olyan teflonos serpenyőben, amit le tudsz fedni fedővel, hevíts fel 2 evőkanál kókuszzsírt. Nem kell a maximális hőfokra felmelegíteni, elég lesz úgy 75%-ig.
  • A pácból vedd ki a csirkét, kicsit csöpögtesd le, majd tedd a serpenyőbe és süsd meg. A tare szószt ne dobd ki, még szükség lesz rá.
  • Csirkecombok esetében oldalanként 6-6 percet kell számolni nagyjából (ez alatt még nem lesz kész, de most csak eddig kell eljutni). 
  • Gyakran forgasd-mozgasd a húsokat, és semmiképp se ülj le megnézni a Bariköztöt, mert leég a hús!
  • Ha kész a sütés és még maradt olaj a serpenyőben, azt kanalazd ki / itasd fel. 
  • A serpenyőbe öntsd bele a teriyaki szószt és fedő alatt főzd tovább a csirkét. Gyakran keverd meg, hogy minden oldalát érje a szósz. Akkor van kész, amikor már sűrű (kevés) a szósz és a hús minden oldala fényes-csillogós. 
  • Amíg a hús sül, egy másik serpenyőben az 1-2 cm-es darabokra vágott póréhagymát süsd meg a tare szósz maradékában. Nem biztos, hogy az egész maradékot rá kell önteni. Annyi szószt használj, ami maximum negyed részig (féllábszárig) fedi el a hagymadarabokat. Csillogós barna hagymákat kell kapj a sütés végén. 

Jázminrizzsel finom volt. 

Megjegyzés: a mirin ugyan tartalmaz cukrot, de a kalóriatartalma, no meg a felhasznált mennyiség alapján mégis azt gondolom, hogy helye van ebben a blogban.

A recept eredetije a nosalty weboldalról származik. Köszi!

Bejegyezte: wycza 4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csirkemellrizzsel.blog.hu/api/trackback/id/tr415689437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cake- · http://cakeminusz.blog.hu 2014.01.12. 12:25:09

Guszta.

Ha esetleg nem kapsz mirint, akkor tudod helyettesíteni úgy, hogy rizsecetet összekeversz egy kis sóval és cukorral.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.01.12. 20:41:04

csak én nem értem, hogy ez mitől hortobágyi? amúgy vicces módon épp japán tettem ki én is, még ennél is kicsit japánabbat: vilagevo.blog.hu/2014/01/12/lusta_ramen_recept

wycza 2014.01.12. 20:46:57

@világevő: a "hortobágyi" jelző csupán azért került be a címbe, mert biztos voltam abban, hogy bele fognak kötni a receptbe, hogy nem is igazi, meg hogy kéééépzeelem, hogy ez teriyaki csirke, stb stb. Gondoltam, megelőzöm a reklamációt azzal, ha rányomom a receptre a hortobágyi edition flaget:) Lusta rámen recept elég korrekt!
süti beállítások módosítása