Nagy divatja van nálunk mostanában az ázsiai kajáknak, kiemelt helye van ezek közül is a Japánban is népszerű teriyaki csirkének. A nagy Japán szakik biztos 1000 ponton bele tudnak kötni a receptbe, de hát ez már csak ilyen hortobágyi teriyaki csirke:)
Komponensek:
- Csirke. Lehet 1 db csirkemell filé 1 cm vastag szeletekre vágva, vagy csirke alsó comb (10 db).
- Tare szósz: ebben kell pácolni a húst.
- Teriyaki szósz: ebben kell sütni a húst.
- 1 póréhagyma
Hozzávalók a tare szószhoz:
- 1 dl szójaszósz
- 1 dl mirin: ázsiai fűszeresnél tudsz venni ilyet és nem is olyan drága. Pár decis kiszerelésű, áttetsző folyadékra számíts.
- Állítólag kell még bele szaké is, de az nekem nem volt itthon és triviálisan beszerezni se tudtam, a szabolcsi szilvát meg nem mertem beleönteni, úgyhogy ez kimaradt. Nem hiányzott senkinek.
Hozzávalók a teriyaki szószhoz:
- 0,5 dl szójaszósz
- 0,5 dl mirin
- Fél evőkanál édesítő
Pácolás:
- A tare szószba be kell áztatni a csirkéket. Én egy fém keverőtálat használtam erre: beletettem a húst, nyakon öntöttem a szósszal, utána jól összeforgattam.
- Fél-1 órára rakd a hűtőbe.
Sütés:
- Egy olyan teflonos serpenyőben, amit le tudsz fedni fedővel, hevíts fel 2 evőkanál kókuszzsírt. Nem kell a maximális hőfokra felmelegíteni, elég lesz úgy 75%-ig.
- A pácból vedd ki a csirkét, kicsit csöpögtesd le, majd tedd a serpenyőbe és süsd meg. A tare szószt ne dobd ki, még szükség lesz rá.
- Csirkecombok esetében oldalanként 6-6 percet kell számolni nagyjából (ez alatt még nem lesz kész, de most csak eddig kell eljutni).
- Gyakran forgasd-mozgasd a húsokat, és semmiképp se ülj le megnézni a Bariköztöt, mert leég a hús!
- Ha kész a sütés és még maradt olaj a serpenyőben, azt kanalazd ki / itasd fel.
- A serpenyőbe öntsd bele a teriyaki szószt és fedő alatt főzd tovább a csirkét. Gyakran keverd meg, hogy minden oldalát érje a szósz. Akkor van kész, amikor már sűrű (kevés) a szósz és a hús minden oldala fényes-csillogós.
- Amíg a hús sül, egy másik serpenyőben az 1-2 cm-es darabokra vágott póréhagymát süsd meg a tare szósz maradékában. Nem biztos, hogy az egész maradékot rá kell önteni. Annyi szószt használj, ami maximum negyed részig (féllábszárig) fedi el a hagymadarabokat. Csillogós barna hagymákat kell kapj a sütés végén.
Jázminrizzsel finom volt.
Megjegyzés: a mirin ugyan tartalmaz cukrot, de a kalóriatartalma, no meg a felhasznált mennyiség alapján mégis azt gondolom, hogy helye van ebben a blogban.
A recept eredetije a nosalty weboldalról származik. Köszi!