Sokan azt gondolják, hogy ha valami "teljes kiőrlésű" meg "összetett szénhidrát", vagy "lassan felszívódó szénhidrát", akkor az feljogosítja a fogyasztót arra, hogy korlátlan mennyiséget beburkoljon belőle, mondván, egészséges meg diétás, abból bármennyit lehet enni. Hát sajnos nem. Az "egészséges szénhidrátok" valóban egészségesek, de nem fogsz tőlük fogyni, sőt, ugyanúgy elhízol tőlük, mint a finomított liszttől, ha sokat eszel belőle.
Egészséges != nem hizlal. A lentebb ismertetett naan kenyér kizárólag legális összetevőket tartalmaz, de senki ne gondolja, hogy a párolt brokkoli kiváltható vele a diétában!
Hozzávalók:
- 250 g zabliszt
- Vaníliás fehérjeporból készült shake, 1 dl.
- Fél zacskó instant élesztő
- 1 dl natúr joghurt
- 2 evőkanál kókuszzsír (olvasztott állapotban értendő)
Elkészítés:
- Járja olyan mendemonda, hogy az élesztőt meg kell futtatni. Ebben én nem hiszek. Aki ezt a vallást követi, a shake-et melegítse fel egy kicsit mikróban, szórja bele az élesztőt és mondja el az erre az alkalmakra előírt imádságot.
- A vallástalanok mindent rakjanak bele egy keverőtálba és kézzel vagy robotgéppel (dagasztó funkció) gyúrjon össze alaposan mindent.
- Az állaga akkor jó, ha a tál aljától már majdnem elválik, és nem hullik szét.
- 45 percre hagyd kelni meleg helyen, konyharuhával lefedve. Nagy csodára ne számíts, de valami fog azért történni a tálban.
Sütés:
- Szilikonos sütőpapírral bélelj ki egy nagy tepsit (a legnagyobbat).
- A sütőt bitang melegre forrósítsd fel, légkeveréses + grill üzemmódban.
- A fenti mennyiségből 5 (egyforma méretű) kenyér jön ki. Ennek érdekében 5 egyforma részre szedd szét a tésztát. Ha a páros számokat jobban kedveled, lehet 4 és 6 is.
- Aki nagyon akkurátus, nyújtófával nyújtsa ki 2-3 mm vastagra a tészta darabokat. Én bízom magamban, szerintem kézben simán, nyújtás nélkül is szét tudom trancsírozni a tésztát nagyjából egyforma vastagra. Benned is bízom.
- Sütés előtt 0 kalóriás olajspray-vel vagy kókuszzsírral meg kell kenni a kenyereket.
- A sütés ideje várhatóan 2-5 perc. Percenként érdemes ellenőrizni a kenyerek állapotát, a garantáltan 0 kalóriás végeredményt elkerülendő.
- Sütés után is meg lehet kenni egy kis kókuszolajjal és meg lehet kenni fokhagymával (ahogy a pirítóst szokták).
Indiai kajához szoktuk enni másodlagos köretként.