Gyerekkoromban a karácsony elképzelhetetlen volt hólabda nélkül. A isitchristmas.com nagy sikerű website szerintem a hólabdáról mintázta az ötletet:
Van hólabda otthon? -> IGEN -> Karácsony van.
Van hólabda otthon? -> NINCS -> Nincs karácsony.
Szóval mindjárt karácsony, süssünk hólabdát, el ne romoljon a függvény.
Hozzávalók a tésztához:
- 8 evőkanál darált zabpehely
- 6 tojás
- 100 g csokis fehérjepor
- 200 g túró
- 2 evőkanál zsírszegény kakaópor
- 2 kávéskanál szódabikarbóna
- Édesítő
- Víz
Hozzávalók a krémhez:
- 2 evőkanál zabkorpa
- 1 teáskanál kókuszzsír
- 3 dl shake (2,5 dl víz + 1 mérőkanál vaníliás fehérjepor)
- 1 mérőkanál vaníliás fehérjepor
- 250 g túró
- Édesítő
- Kókuszreszelék a forgatáshoz
Hozzávalók a csokimázhoz:
- 8 kiskanál cocomas
- 6 kiskanál zsírszegény kakaópor
- Édesítő
- Kevés víz
Tészta elkészítése:
- A sütőt gyújtsd be, 170 fok, alul-felül sütés.
- Egy szilikon tepsit kenj ki kókuszzsírral. A legnagyobb alapterületű formádat válaszd. Ha nincs ilyened, valószínűleg szilikonos papírral bélelt sima tepsi is jó lehet, elképzelhetőnek tartom, nem ragad bele (nagyon). Ebben az esetben 1-2 kanál kókuszzsírt tegyél a tésztába.
- A tojásokat válaszd ketté. A fehérjét később majd fel kell verni, így azt olyan tároló alkalmatosságba tedd, amelyben a habbá verés műveletét könnyen meg tudod ejteni.
- A tojássárgájához add hozzá a zabpelyhet, édesítőt, kakaót, fehérjeport, szódabikarbónát és keverd össze alaposan.
- Tedd bele a túrót és ismét jöjjön egy kis keverés.
- Amikor a túró többé-kevésbé elmúlt egy nagy darabban létezni, mehet bele a víz apránként. Sűrű, ám már folyékony masszát kell kapj.
- Verd fel a tojásfehérjét, majd forgasd bele a masszába. A halmazállapot ekkor a majdnem középfolyósnál egy kicsit nemfolyósabb szófordulattal írható le.
- Öntsd a masszát a szilikonformába, mehet be a sütőbe 25 percre.
- Ha kész, hagyd a formában kihűlni 10 percre, majd egy tálcán hűljön tovább szobahőmérsékletig.
Krém elkészítése:
- A zabkorpát keverd össze a kókuszzsírral egy kis lábasban.
- Adagold hozzá a shake-et apródonként.
- Forrald fel. Főzni addig kell, amíg be nem sűrűsödik.
- Hagyd kihűlni szobahőmérsékletig.
- Amikor már hűvös, add hozzá a túrót, a fehérjeport és az édesítőt. Keverd össze. Optimális esetben sűrű krémet kell kapj. Ha nem sűrű, akkor így jártál. Nem kell elölről kezdeni, legfeljebb majd egy kicsit többet káromkodsz a sütik töltésekor.
- Tedd a hűtőbe legalább 15 percre.
Töltés:
- A kihűlt tésztából egy pohár segítségével szaggasd ki a sütiket. A fennmaradó forgácsot még most ne edd meg, egy részét újrahasznosítjuk.
- A kis pogácsákat ketté kell vágni horizontális irányban (mint a zsömlét, na).
- A krémet 1/3 - 2/3 arányban szedd külön. Az 1/3 adagba morzsold bele a süteményforgácsot. Annyit tegyél bele, amennyit jónak gondolsz. Én nem raktam bele az egész maradékot, csak kb. a felét.
- A sütiforgácsos krémet egy kiskanállal bele kell tölteni a sütikbe: mintha a zsömlét vajaznád, csak sokkal-sokkal több krémet kell belekanalazni, legalább 1 cm vastagon. Ha megkented a pogácsa alsó részét, tedd rá a tetejét.
- A tisztán maradt (nem forgácsos) krémmel meg kell kenni a sütik oldalát. A már említett káromkodós rész most jön abban az esetben, ha nem elég sűrű a krém. Ebből kifolyólag a kenéshez bármilyen eszköz használata megengedett, de én a helyedben kiskanállal csinálnám.
- Egy kis tányérba szórj kókuszreszeléket, majd a sütik krémes oldalát hempergesd bele.
- A csokimázt keverd ki a fentebbi hozzávalókból. A pontos eljárást itt olvashatod.
- A csokimázt kiskanállal csurgasd a sütik tetejére.
- Ha kész, mehet a hűtőbe, legalább fél órára.