Csirkemell rizzsel

2013. december 22.

[R] Hólabda - itischristmas

Gyerekkoromban a karácsony elképzelhetetlen volt hólabda nélkül. A isitchristmas.com nagy sikerű website szerintem a hólabdáról mintázta az ötletet:

Van hólabda otthon?  -> IGEN -> Karácsony van.
Van hólabda otthon? -> NINCS -> Nincs karácsony.

Szóval mindjárt karácsony, süssünk hólabdát, el ne romoljon a függvény.

holabda.jpg

Hozzávalók a tésztához:

  • 8 evőkanál darált zabpehely
  • 6 tojás
  • 100 g csokis fehérjepor
  • 200 g túró
  • 2 evőkanál zsírszegény kakaópor
  • 2 kávéskanál szódabikarbóna
  • Édesítő
  • Víz

Hozzávalók a krémhez:

  • 2 evőkanál zabkorpa
  • 1 teáskanál kókuszzsír
  • 3 dl shake (2,5 dl víz + 1 mérőkanál vaníliás fehérjepor)
  • 1 mérőkanál vaníliás fehérjepor 
  • 250 g túró
  • Édesítő
  • Kókuszreszelék a forgatáshoz

Hozzávalók a csokimázhoz:

  • 8 kiskanál cocomas
  • 6 kiskanál zsírszegény kakaópor
  • Édesítő
  • Kevés víz 

Tészta elkészítése: 

  • A sütőt gyújtsd be, 170 fok, alul-felül sütés.
  • Egy szilikon tepsit kenj ki kókuszzsírral. A legnagyobb alapterületű formádat válaszd. Ha nincs ilyened, valószínűleg szilikonos papírral bélelt sima tepsi is jó lehet, elképzelhetőnek tartom, nem ragad bele (nagyon). Ebben az esetben 1-2 kanál kókuszzsírt tegyél a tésztába.  
  • A tojásokat válaszd ketté. A fehérjét később majd fel kell verni, így azt olyan tároló alkalmatosságba tedd, amelyben a habbá verés műveletét könnyen meg tudod ejteni.
  • A tojássárgájához add hozzá a zabpelyhet, édesítőt, kakaót, fehérjeport, szódabikarbónát és keverd össze alaposan.  
  • Tedd bele a túrót és ismét jöjjön egy kis keverés. 
  • Amikor a túró többé-kevésbé elmúlt egy nagy darabban létezni, mehet bele a víz apránként. Sűrű, ám már folyékony masszát kell kapj. 
  • Verd fel a tojásfehérjét, majd forgasd bele a masszába. A halmazállapot ekkor a majdnem középfolyósnál egy kicsit nemfolyósabb szófordulattal írható le. 
  • Öntsd a masszát a szilikonformába, mehet be a sütőbe 25 percre. 
  • Ha kész, hagyd a formában kihűlni 10 percre, majd egy tálcán hűljön tovább szobahőmérsékletig. 

Krém elkészítése:

  • A zabkorpát keverd össze a kókuszzsírral egy kis lábasban. 
  • Adagold hozzá a shake-et apródonként.
  • Forrald fel. Főzni addig kell, amíg be nem sűrűsödik. 
  • Hagyd kihűlni szobahőmérsékletig. 
  • Amikor már hűvös, add hozzá a túrót, a fehérjeport és az édesítőt. Keverd össze. Optimális esetben sűrű krémet kell kapj. Ha nem sűrű, akkor így jártál. Nem kell elölről kezdeni, legfeljebb majd egy kicsit többet káromkodsz a sütik töltésekor. 
  • Tedd a hűtőbe legalább 15 percre. 

Töltés:

  • A kihűlt tésztából egy pohár segítségével szaggasd ki a sütiket. A fennmaradó forgácsot még most ne edd meg, egy részét újrahasznosítjuk.
  • A kis pogácsákat ketté kell vágni horizontális irányban (mint a zsömlét, na).
  • A krémet 1/3 - 2/3 arányban szedd külön. Az 1/3 adagba morzsold bele a süteményforgácsot. Annyit tegyél bele, amennyit jónak gondolsz. Én nem raktam bele az egész maradékot, csak kb. a felét.
  • A sütiforgácsos krémet egy kiskanállal bele kell tölteni a sütikbe: mintha a zsömlét vajaznád, csak sokkal-sokkal több krémet kell belekanalazni, legalább 1 cm vastagon. Ha megkented a pogácsa alsó részét, tedd rá a tetejét.
  • A tisztán maradt (nem forgácsos) krémmel meg kell kenni a sütik oldalát. A már említett káromkodós rész most jön abban az esetben, ha nem elég sűrű a krém. Ebből kifolyólag a kenéshez bármilyen eszköz használata megengedett, de én a helyedben kiskanállal csinálnám.  
  • Egy kis tányérba szórj kókuszreszeléket, majd a sütik krémes oldalát hempergesd bele. 
  • A csokimázt keverd ki a fentebbi hozzávalókból. A pontos eljárást itt olvashatod.
  • A csokimázt kiskanállal csurgasd a sütik tetejére.
  • Ha kész, mehet a hűtőbe, legalább fél órára. 

Bejegyezte: wycza Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csirkemellrizzsel.blog.hu/api/trackback/id/tr585704376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása