Csirkemell rizzsel

2013. december 18.

[R] Szaloncukor a gyúrós jézuskától

Szaloncukor nélkül lehet karácsonyozni meg téli szünetezni, de minek. Sőt mi több, azért van a karácsony, hogy lehessen szaloncukrot enni. A seggem ugyanakkor nem gondolja azt, hogy az ünnepek alkalmával önnön növekedésére más szabályok vonatkoznának, mint az év más időszakában, így a karácsony alkalmával elfogyasztott szaloncukortól pont ugyanannyira fogok meghízni, mint mondjuk az április 18-án betermelt szaloncukortól. Pánikra azonban semmi ok, mert itt a gyúrós szaloncukor! Frissebb, lágyabb, jobb!  

szaloncukor2.jpg

Ebben a posztban három féle szaloncukrot írok le, de a lehetőségek száma végtelen. Ötletelj bátran te is, tegyél bele olyan összetevőket, amiket jónak gondolsz és kompatibilis az étrendeddel. De ne húzzuk az időt, vágjunk bele!

Minden szaloncukrot azonos technikával készítünk. Először ismertetem azt a rendkívül bonyolult eljárást, aminek a kimenete a szaloncukor lesz, ez után pedig leírom az általam kigondolt összetevőket. A folyamat lépései:

  • Vegyél elő egy kisebb keverőtálat.
  • Tedd bele a hozzávalókat és keverd el. 
  •  Kész. 

De hogy ne legyen ilyen rövid a szaloncukor-készítés rendkívül bonyolult leírása, cifrázzuk egy kicsit:

  • Először a száraz összetevőket keverd össze, a vizet a végén, apródonként adagold. 
  • Az állaga akkor jó, amikor ügyesen tudsz belőle golyókat / kockát / bármilyen geometriai testet formázni. Komplikáltabb test formázása esetén kötelező lépés a végeredmény szimmetriatengelyeinek megszámolása. Bónusz kérdés plusz pontért: hány szimmetriatengelye van a digir tetragiroidnak? 
  • Formázás előtt kóstold meg a masszát. Ha hiányzik belőle valami, pótold. 
  • A formákat mártogasd csokiszószba (receptet lentebb írom), vagy kiskanállal öntsd őket nyakon vele. 

Vaníliás - mandulás szaloncukor

  • 30 g vaníliás fehérjepor 
  • 15 g kókuszliszt (vagy mandulaliszt) 
  • 15 g finomra darált mogyoró
  • 15 g finomra darált mandula
  • Pár szem egész mandula (ezt bele kell gyúrni a gombócokba)
  • Pici víz

Kókuszos szaloncukor

  • 30 g kókuszos fehérjepor. Ha nem akarsz ilyenbe beruházni, a vaníliás is jó. DE! A kókuszos fehérjepor valami botrányosan finom süti / kaja alapanyag. Csináltam már belőle pl. muffint, túrógombócot, hamarosan posztolom ezeket is. Érdemes beruházni egy zacskó ilyenbe. 
  • 15 g mandulaliszt
  • 15 g kókuszreszelék
  • 15 g finomra darált mandula
  • Pár szem egész mandula (ezt bele kell gyúrni a gombócokba)
  • Pici víz

Csokis-mogyorós szaloncukor

  • 30 g csokis fehérjepor
  • 15 g búzacsíra
  • 15 g finomra darált mogyoró
  • 15 g finomra darált mandula
  • Pár szem egész mogyoró (ezt bele kell gyúrni a gombócokba)
  • Pici víz: óvatosan ezzel. Elég taknyos az állaga alapból és a végeredmény is puhább lesz, mint a fenti verziók. 
  • Édesítő 

És végül: a csokiszósz. A férfimunka. Legalábbis nálunk a család alfa hímjét illeti meg a dicsőség, hogy a csokiszószt kikeverje a szaloncukorhoz. Az alfa hím szerint ez kell hozzá:

  • Fél kiskanál kókuszzsír
  • 5 kiskanál cocomas
  • 5 kiskanál kakaópor
  • 1-2 kiskanál víz
  • Édesítő 

A hozzávalókat össze kell keverni, a vizet itt is a végén kell adagolni. Ha sűrűbbre csinálod, akkor kiskanállal kell majd nyakon önteni a szaloncukrot. Ha mártogatni akarsz, akkor kicsit hígabbra kell keverni a szószt. Állítólag. Nekem ezt csak úgy mondták.

Ha kész,10-15 percre tedd a fagyasztóba, utána a normál hűtőben is elvan. Percekig is akár. Mert valaki úgyis megeszi. 

Megjegyzés: nincs az az étel a világon, amiből ha megeszel egy ültő helyedben 2 kg-t, ne szednél magadra felesleges zsírt / vizet / kg-t / vagy amiben ki akarod fejezni a hízásodat. Nincs ez másképp a szaloncukorral sem.  

Bejegyezte: wycza Szólj hozzá!
Címkék: mogyoró

A bejegyzés trackback címe:

https://csirkemellrizzsel.blog.hu/api/trackback/id/tr595697730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása