Csirkemell rizzsel

2013. október 14.

[R] Fahéjas csiga - a kelt tészta sem lehetetlen

Két lehetőség állt előttem: vagy megalapítom az Anonim Péksütemény Zabálók Klubját, vagy kifejlesztem a kelt tésztából készült fahéjas csigát. Nem találtam megfelelő helyszínt, ezért végül a második opció mellett döntöttem.

Hozzávalók a tésztához:
  • 350 g darált zabpehley
  • 250 g zsírszegény túró (krémes állagú)
  • 100 g vaníliás fehérjepor
  • 1 csomag élesztő por (instant élesztő vagy mi)
  • Shake: 2 dl víz + 20 g vaníliás fehérjepor 
  • Édesítő
  • 1 tojás
  • 4 kanál kókuszzsír (olvasztott állapotban értendő)
Hozzávalók a töltelékhez és a kenéshez:
  • 1 zacskó őrölt fahéj
  • Édesítő
  • Olajspray 
  • 1 mérőkanál vaníliás fehérjepor
  • 1 dl víz
  • 1 teáskanál rum aroma 
Előkészületek:
  • A shake-t shakerben állítsd elő. Ha nincs shakered, akkor 
    • A., Kezdj el gyúrni izibe' és akkor lesz.
    • B., Turmix gépben keverd ki. Figyelembe véve, hogy mennyi mosogatással jár egy ilyen keverés, én az A., megoldást ajánlom. Egy shaker 600 Ft, az idegeid épsége megfizethetetlen!
  • A shaket öntsd bele egy nagy bögrébe, tedd a mikróba 15 másodpercre. Bevallom, e lépés mögött az áll, hogy nem mertem mikróba rakni a shakert. 
  • A langyos shake-be szórd bele az élesztőt. Tedd félre. 
Tészta előállítása:
  • Egy nagy tálba tegyél bele mindent és gyúrd össze. Egyszerű, igaz? A keveréshez mindenképp javaslom a robotgép használatát. Addig kell gyömöszölni a masszát, amíg el nem válik a táltól. 
  • Konyharuhával lefedve tedd félre 1 órára kelni (meg kell nőnie), langyos helyre. Langyos hely például a sütő 50 fokon 15 percig, majd kapcsold ki a sütőt és további 45 percre hagyd benne a tésztát. 
  • 1 óra után elágazáshoz érünk:
    • Ha életedben már valaha csináltál kelt tésztát: ne számíts őrületes volumenű kelésre, ez ilyen.
    • Ha még sosem csináltál kelt tésztát: ugye, hogy milyen szépen megkelt? 
Csiga-csinálás:
  • Sütőt gyújtsd be, alul felül sütés 175 fok. 
  • Vedd elő a gyúrótábládat. Nekem szilikonos gyúró..izém van, olyan, mint egy szőnyeg, ami gumiból van. Ezt a szilikonos csodát érdemes beszerezni, mert a diétás tésztákhoz nagyságrendekkel jobb, mint a fa. Takarítása és tárolása is sokkal egyszerűbb, mint a böszme nagy fatábláé. Úgy emlékszem, hogy nagy piros-fekete-fehér logójú német bútorbolthálózat konyharészlegén vettük a miénket. Piros színű. Jól áll nekem. 
  • A gyúrófelületre szórj rizslisztet, hogy megakadályozzuk a tészta leragadását. Mehet bátran a mennyiség, valószínű ragadni fog a tészta. Borítsd ki a tálból a tésztát és nyújtsd ki kb. fél cm vastagságúra.
  • A kinyújtott tésztát jó alaposan fújd le az olajspray-vel, majd szórd rá a fahéjat és az édesítőt. 
  • Tekerd fel a tésztát. 
  • Késsel vágd fel 4 cm vastag / széles / magas csigákra. 
  • Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe rakd be a csigákat. 1-2 cm maradjon köztük, mert még tovább fog kelni a sütőben.
  • Fújd le a csigákat olajspray-vel. 
  • Sütője válogatja, de kb. 15-30 perc sütési időre számíts. 5 percenként nézd meg, hogy aranybarna-e már a teteje. Aranybarnaság esetén kész. Írd fel, hogy hány perc alatt sült meg, így legközelebb már nem kell kísérletezgetned. Nálunk 25 perc alatt sült meg.  
  • Egy adag vaníliás fehérjeport vízzel keverj össze (apródonként adagold a vizet) egy kis tálban, kanállal. Ha nagyon fahéjőrült vagy, adhatsz hozzá még fahéjat, ha rajongásod mérsékelt, akkor elég csak a rum aroma. 
  • Amikor megsültek a csigák, még forrón kanalazd rájuk a rumos löttyöt. 
Bejegyezte: wycza Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csirkemellrizzsel.blog.hu/api/trackback/id/tr625660330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása