Csirkemell rizzsel

2013. november 10.

[R] Búzacsírás kakaós csiga - mufurc néni után szabadon

A Lehel piacon van egy pékség, ahol az eladó hölgy ránézésre a világ legundokabb, legmufurcabb alakjának tűnik a világon. Egyszer majdnem mosolygott, de amikor észrevette, hogy kiesett a szerepéből, azonnal korrigált. No de nem is ezért szeretjük, hanem a búzacsirás kakaós csigájáért. Ő süti a világ legfinomabb kakaós csigáját, de én most megpályázom a második helyet;) Tápértékek tekintetében természetesen ez a verzió az abszolút befutó.

Hozzávalók a tésztához: 
  • 100 g darált zabpehely
  • 50 g búzacsíra
  • 25 g lenmag
  • 50 g vaníliás fehérjepor
  • 250 g túró
  • 2 tojás
  • Kevésédesítő
Hozzávalók a töltelékhez:
    • 1 kanál zsírszegény kakaópor
    • Fél adag csokis fehérjepor
    • Édesítő
    • Olajspray
    A tészta elkészítése:
    Egyszerű, mint az ágybakarikacsapás: gyúrd össze a hozzávalókat alaposan. Az összegyúrás végén kicsit lucskosnak tűnhet az eredmény, de ne aggódj, ilyennek kell lenni.

    A tészta nyújtása, töltése:
    Sütőt kapcsold be, 170 fok alul-felül sütés.
    A töltelék száraz hozzávalóit keverd össze egy kis tálban.
    Vegyél elő egy közepes tepsit, béleld ki szilikonos sütőpapírral. 
    Szilikonos nyújtólapon (értsd: gyúrótábla gumiból) szórj szét egy kevés rizslisztet vagy bármi hasonlót, borítsd ki rá a tésztát. 
    Egy nyújtófával kezdd el nyújtogatni minden irányba, egészen addig, amíg a fél cm vastagságot eléred. Segít, ha a nyújtófát egy kicsit bevizezed. Próbálj meg téglalapszerűséget kialakítani a tésztából. 
    Fújd le olajspray-vel a tésztát (de kókuszzsíral is dolgozhatsz) és szórd meg a kakaós porral. Egyenletes eloszlásra törekszünk. 
    Izgalmas rész jön most, most kell nem elrontani. Nedves kézzel tekerd fel a tésztát. Amikor látod, hogy leragad, nyúlj alá, segíts neki elválni a nyújtólaptól. Próbáld minél szorosabbra tekerni a tekercset. Ha kész, dicsérd meg magad, megérdemled. A vállveregetést kerüld, mert koszos lesz a pólód.  
    Nedves késsel 1,5 cm vastag szeletekre szeleteld fel a tekercset. A csigákat tedd a kibélelt tepsibe. A távolság nem nagyon számít, legyen mondjuk 1 cm, hogy könnyen ki tudd majd venni őket. 
    Ha a sütő már elég meleg, told be a tepsit kb 20 percre. Lehet, hogy 25 is fog kelleni. Akkor van kész, amikor egy nagyon vékony kemény kéreg alakult ki a tésztán és / vagy picit megbarnult a csigák teteje. 

    10 percet hagyd hűlni. 

    Bejegyezte: wycza Szólj hozzá!

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csirkemellrizzsel.blog.hu/api/trackback/id/tr615660301

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása