Idézet A manipuláció művészete c. könyvből: "A manipuláció az emberi együttélés elkerülhetetlen kísérője. A kérdés nem az, részt veszünk-e benne vagy sem, hanem az, kik leszünk: a manipuláció kiszolgáltatott áldozatai, vagy pedig haszonélvezői. " Egyértelműen az utóbbi csoportba tartozom, amióta ezzel a süteménnyel érdekérvényesítek odahaza. Bármit el lehet ezzel érni. Bármit.
Hozzávalók a tésztához:
- 50 g vaníliás fehérjepor
- 50 g kókuszliszt
- 50 g rizsliszt
- 50 g darált zabpehely
- Édesítő
- 1 zacskó sütőpor
- 3 citrom reszelt héja + leve
- 3 tojás
- 50 g kókuszzsír (30 is elég, ha majrézol, hogy meghízol)
Hozzávalók a krémhez:
- 250 g zsírszegény túró (krémes állagú, nem göcsörtös)
- 1 evőkanál natúr joghurt
- Pici víz (2 cl maximum)
- Vanília aroma, kb. 2 kávéskanál. Aki úgy gondolja, hogy semmilyen E-t meg mesterséges összetevőt nem visz be a szervezetébe, az vessen magára. Majd jól nem lesz vaníliás a túrója és pisloghat körbe-körbe. Mindenkinek kell egy kis E!
Komment:
- Ha nincs otthon ennyi féle liszted, akkor csináld olyanból, ami van. Finomított lisztek továbbra sem képezik részét az értelmezési tartománynak. A fehérjeport azért ne száműzd a receptből.
- A fehérjepor mennyisége növelhető, kb. 40%-ig.
- A képen látható műremek dupla adag, egy nagyobbacska kuglóf formában készült.
A tészta elkészítése:
- A tojást üsd bele egy keverőtálba. Nem kell szétválasztani őket ezúttal, ez egy ilyen idő- és edénykímélő sütemény.
- A citromot mosd meg, töröld szárazra.
- Reszeld le a citromok héját, add hozzá a tojáshoz.
- Facsard ki a citromok levét, mehet a tojáshoz ez is.
- Folyékony állapotban add hozzá a kókuszzsírt, keverd össze alaposan.
- Tetszőleges mennyiségű édesítőt adj hozzá. A tetszőleges mennyiséget on-the-fly fogjuk meghatározni a fakanál és a nyelved segítségével.
- Add hozzá a liszteket és a sütőport, keverd addig, amíg... nos... meghatározhatatlan állagú valamit kapsz. Lényeg, hogy jobbára homogén massza képződjön a tál alján.
- Kapcsold be a sütőt. 160 fok nálunk, légkeveréses. Lentebb írok még a sütő konfigurációról.
A krém elkészítése:
- Egy kisebb tálban keverd el a "Hozzávalók a krémhez" fejezetben ismertetett alapanyagokat úgy, hogy a vizet csak a végén, apródonként adod hozzá.
- Nagyon alaposan keverd ki egy fakanállal. Ilyen jóóó krémes lesz. Nyami.
- Végül pedig ne edd meg, kelleni fog a sütibe!
Süti pedig így lesz belőle:
- Egy tetszőleges alakú szilikon sütőformát kenj ki egy kevés kókuszzsírral. Fém alapanyagú, még akkor is, ha teflonos, sajnos nem jó. Kipróbáltam, beleragadt.
- A forma tényleg mindegy, lehet kuglóf (l. a képen), kör, téglalap, őzgerinc. A formától függően a sütés módja változhat:
- Ha jó sok tészta van egymás hegyén-hátán (a kuglófforma ilyen): légkeveréses, alacsonyabb hőmérséklet, hosszabb sütési idő.
- Laposabb forma alkalmazásánál: elég lehet alul-felül sütési mód, rövidebb sütési idő, magasabb (de nem túl magas) hőfok.
- A tészta felét tedd a forma aljára, egyengesd el.
- Most jön az egyetlen elrontható rész: a túrós krémet egyenletesen el kell oszlatni a tésztán. A kihívás a feladatban az, hogy a túrókrém szétkenés közben össze akar majd keveredni az alatta lévő tésztával. Tipp: egy evőkanállal adagold a krémet, a kanál tartalmát az ujjaddal óvatosan kend szét a tésztán. Tapicskolj a tepsiben addig, amíg a túrókrém egyenletesen be nem fedi a tésztát. Anyámat is Évának hívják, és jól tűri, ha emlegetik.
- Most pedig a túrókrémen kell szétpacsálni a tészta másik felét. Szintén egyenletesen, teljes fedésig. Mária a második neve.
- Most hogy pikk-pakk kész lettél, mehet is a sütőbe.
- 20-30 perc alatt készül el, konfigtól függően. Amikor már kezd aranybarnulni a teteje, akkor jó. A hitetlenek hústűvel is inzultálhatják: szúrd bele a tűt a tészta közepéig, húzd ki, és ha taknyos, akkor még sütni kell egy kicsit.
- Sütőből kivéve 10 percet hagyd a formában. Amikor már meg tudod fogni a forma tetejét kesztyű és üvöltés nélkül, akkor borítsd ki.