Csirkemell rizzsel

2013. december 09.

[R] Citromos-túrókrémes süti - és a kapuk megnyílnak

Idézet A manipuláció művészete c. könyvből: "A manipuláció az emberi együttélés elkerülhetetlen kísérője. A kérdés nem az, részt veszünk-e benne vagy sem, hanem az, kik leszünk: a manipuláció kiszolgáltatott áldozatai, vagy pedig haszonélvezői. "  Egyértelműen az utóbbi csoportba tartozom, amióta ezzel a süteménnyel érdekérvényesítek odahaza. Bármit el lehet ezzel érni. Bármit. 

citromos_kuglof.jpg

Hozzávalók a tésztához:
  • 50 g vaníliás fehérjepor
  • 50 g kókuszliszt
  • 50 g rizsliszt
  • 50 g darált zabpehely
  • Édesítő
  • 1 zacskó sütőpor
  • 3 citrom reszelt héja + leve
  • 3 tojás
  • 50 g kókuszzsír (30 is elég, ha majrézol, hogy meghízol) 
Hozzávalók a krémhez:
  • 250 g zsírszegény túró (krémes állagú, nem göcsörtös)  
  • 1 evőkanál natúr joghurt
  • Pici víz (2 cl maximum)
  • Vanília aroma, kb. 2 kávéskanál. Aki úgy gondolja, hogy semmilyen E-t meg mesterséges összetevőt nem visz be a szervezetébe, az vessen magára. Majd jól nem lesz vaníliás a túrója és pisloghat körbe-körbe. Mindenkinek kell egy kis E! 
Komment:
  • Ha nincs otthon ennyi féle liszted, akkor csináld olyanból, ami van. Finomított lisztek továbbra sem képezik részét az értelmezési tartománynak. A fehérjeport azért ne száműzd a receptből. 
  •  A fehérjepor mennyisége növelhető, kb. 40%-ig. 
  • A képen látható műremek dupla adag, egy nagyobbacska kuglóf formában készült. 
A tészta elkészítése:
  • A tojást üsd bele egy keverőtálba. Nem kell szétválasztani őket ezúttal, ez egy ilyen idő- és edénykímélő sütemény.
  • A citromot mosd meg, töröld szárazra. 
  • Reszeld le a citromok héját, add hozzá a tojáshoz. 
  • Facsard ki a citromok levét, mehet a tojáshoz ez is.
  • Folyékony állapotban add hozzá a kókuszzsírt, keverd össze alaposan. 
  • Tetszőleges mennyiségű édesítőt adj hozzá. A tetszőleges mennyiséget on-the-fly fogjuk meghatározni a fakanál és a nyelved segítségével. 
  • Add hozzá a liszteket és a sütőport, keverd addig, amíg... nos... meghatározhatatlan állagú valamit kapsz. Lényeg, hogy jobbára homogén massza képződjön a tál alján.  
  • Kapcsold be a sütőt. 160 fok nálunk, légkeveréses. Lentebb írok még a sütő konfigurációról. 

A krém elkészítése:

  • Egy kisebb tálban keverd el a "Hozzávalók a krémhez" fejezetben ismertetett alapanyagokat úgy, hogy a vizet csak a végén, apródonként adod hozzá. 
  • Nagyon alaposan keverd ki egy fakanállal. Ilyen jóóó krémes lesz. Nyami. 
  • Végül pedig ne edd meg, kelleni fog a sütibe!
Süti pedig így lesz belőle:
  • Egy tetszőleges alakú szilikon sütőformát kenj ki egy kevés kókuszzsírral. Fém alapanyagú, még akkor is, ha teflonos, sajnos nem jó. Kipróbáltam, beleragadt. 
  • A forma tényleg mindegy, lehet kuglóf (l. a képen), kör, téglalap, őzgerinc. A formától függően a sütés módja változhat:
    • Ha jó sok tészta van egymás hegyén-hátán (a kuglófforma ilyen): légkeveréses, alacsonyabb hőmérséklet, hosszabb sütési idő.
    • Laposabb forma alkalmazásánál: elég lehet alul-felül sütési mód, rövidebb sütési idő, magasabb (de nem túl magas) hőfok. 
  • A tészta felét tedd a forma aljára, egyengesd el. 
  • Most jön az egyetlen elrontható rész: a túrós krémet egyenletesen el kell oszlatni a tésztán. A kihívás a feladatban az, hogy a túrókrém szétkenés közben össze akar majd keveredni az alatta lévő tésztával. Tipp: egy evőkanállal adagold a krémet, a kanál tartalmát az ujjaddal óvatosan kend szét a tésztán. Tapicskolj a tepsiben addig, amíg a túrókrém egyenletesen be nem fedi a tésztát. Anyámat is Évának hívják, és jól tűri, ha emlegetik.
  • Most pedig a túrókrémen kell szétpacsálni a tészta másik felét. Szintén egyenletesen, teljes fedésig. Mária a második neve.
  • Most hogy pikk-pakk kész lettél, mehet is a sütőbe.
  • 20-30 perc alatt készül el, konfigtól függően. Amikor már kezd aranybarnulni a teteje, akkor jó. A hitetlenek hústűvel is inzultálhatják: szúrd bele a tűt a tészta közepéig, húzd ki, és ha taknyos, akkor még sütni kell egy kicsit.
  • Sütőből kivéve 10 percet hagyd a formában. Amikor már meg tudod fogni a forma tetejét kesztyű és üvöltés nélkül, akkor borítsd ki.   
Bejegyezte: wycza Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csirkemellrizzsel.blog.hu/api/trackback/id/tr125660298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása