Hamarosan eljön a pillanat, amikor a bejgli, töltött káposzta és kacsasült már a füleden folyik ki és elkezdesz odafigyelni a savlekötő meg egyéb túlzabáltam-magam-tabletta reklámokra. Ekkor két út áll előtted:
- Megmutatod, hogy te igazán kemény legény / leány vagy és eszel tovább. Veled aztán nem b@szik ki holmi gyomorégés, karácsony van, enni kell!
- Puha pöcsű mamlasz vagy, visszafogod a zabálást és eszel valami könnyűt.
Pl. cézár salátát.
Hozzávalók a növényes-állatos részhez (ami nem a szósz, hanem a másik):
- Jégsaláta (egy kisebb vagy egy nagyobb fele)
- Kígyóuborka (fél-egy)
- Paradicsom (4 kisebb)
- Fél csirkemellfilé
- 50 g nagyobb darabokra reszelt kemény light sajt
- 2 keményre főtt tojás (opcionális)
- Pirított kenyérkockák teljes kiőrlésű kenyérből (opcionális)
Hozzávalók az öntethez:
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 tojássárgája
- 2 evőkanál worchester szósz
- 1 evőkanál vörösborecet
- Fél evőkanál mustár
- Fél citrom leve
- Kevés őrölt bors
A növényes-állatos rész elkészítése:
- A csirkemellet vágd fel vékony szeletekre, fűszerezd kedved szerint. Lehetőleg valamilyen sómentes megoldásra törekedj. A képen látható csirke sómentes fűszerkeverék (ez a neve, ez áll a csomagoláson) felhasználásával készült.
- Süsd meg a csirkemellet, majd vékony csíkokra vágd fel.
- A jégsalátát darabold fel ne túl apró darabokra.
- A kígyóuborkát karikázd fel.
- A koktélparadicsom mehet bele egyben, vagy kettévágva.
Az öntet elkészítése:
- A fokhagyma gerezdeket vágd fel apró kis kockákra vagy fokhagymapréssel törd át.
- A legkisebb keverésre alkalmas keverő alkalmatosságba szórd bele a hagymát, öntsd le az olívaolajjal.
- Mehet hozzá sorban az összes többi hozzávaló. A nagy cézár saláta készítők szerint (akik persze nem is ezekből az alapanyagokból dolgoznak feltétlen) roppant fontos a hozzávalók hozzáadásának sorrendje. És a Mikulás is létezik szerintük.
- Alapos keverés után mehet a hűtőbe az öntet felhasználásig.
Cézár saláta meg így lesz belőle:
- A növényeket keverd össze az öntettel. Hagyd békén 1-2 órára.
- Tálaláskor tedd a tetejére a húst, a kenyérkockákat és szórd meg óvatosan sajttal.
- A kettévágott főtt tojástól design-os is lesz.