Csirkemell rizzsel

2013. október 06.

[R] Ti akkor mit esztek kenyér helyett? - Lepénykét

Csaknem egy éven keresztül futtatott nem reprezentatív felmérés azt hozta ki, hogy az emberek többsége az életet kenyér nélkül képtelen elképzelni. Amikor azt mondom, hogy nem eszünk lisztet egyáltalán, akkor ezek a kérdések hangoznak el leggyakrabban:
  • De kenyeret azért esztek, nyilván, nem? 
  • És mit esztek kenyér helyett? 

Jó hír, hogy kenyér nélkül is van élet, nem is akármilyen. A mai recept alap építőkocka lesz diétás világunk legósdobozában, jelentősége az 1x1-es elemmel vetekszik. Ez lesz a default válasz arra, hogy mit kell kenyér helyett enni.

Az alant tárgyalt adagot úgy méreteztem, hogy a fagyasztóba is jusson belőle. Igazság szerint én ennek is a dupláját szoktam sütni, azzal el lehet lenni néhány hétig. Mármint nem az elkészítésével, hanem a fogyasztásával. Ha ritkán eszel belőle, akkor tovább is;)

Hozzávalók:

  • 380 g darált zabpehely 
  • 250 g zsírszegény túró (sima állagú)
  • 5 egész tojás, és még 3 tojás fehérje része
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál (folyékony halmazállapotban értendő) kókuszzsír. Nem fog senki azonnal a Dunába lőni, ha napraforgó olajat teszel bele, de végítéletkor ez azért majd a "contra" oszlopba fog kerülni. Csak szólok. Én megmondtam előre.  
  • Víz (a mennyiséget lentebb definiálom)

Diétásabb verzió: ha a fenti adag dupláját sütöm, akkor már érdemes nekiállni egy cukkini megpucolásának és pépesítésének. Egy evőkanál cukkinipép kb. 1 tojássárgáját tud kiváltani. 5 tojássárgájából 3-at, 10 tojássárgájából 7-et ki lehet váltani cukkinivel, gyakorlatilag észrevétlenül.

Tészta előállítása:

  • A tojásokat válaszd külön. 
  • A tojássárgáját (és a cukkinit), túrót, zabpelyhet, szódabikarbónát, kókuszzsírt küldd be egy keverőtálba, majd fakanál segítségével keverd össze. Dupla adag esetében robotgép javasolt, mert Etelka, a tapír szerint ekkora mennyiség esetében már a manuális módszer nem hatékony. 
  • Amikor már nem annyira állnak külön az összetevők, lassan adagolj hozzá vizet és kavard el alaposan. Lassan = kb. fél decinként. Addig kell ezt csinálni, amíg egy sűrűbb palacsintatészta állagot nem kapsz. 
  • Verd fel a tojásfehérjét, ne túl keményre. A "nem túl kemény" tojásfehérje hab ismertetőjegye az, hogy fehér a színe (nem halványsárga), állaga habszerű, mert takony állagán már tovalépett, ám ha egy kanállal belemászol, akkor inkább folyik és a kanálon nem a kanál alapterületénél többszörös alapterületű anyagmennyiség marad fenn. 
  • Az optimális állagú tojásfehérjét öntsd bele a tésztába és fakanál (nem robotgép!!!) segítségével lassan keverd össze. A szaknyelv ezt úgy mondja: forgasd bele. 

Sütés:

  • Maximális hőfokon melegíts fel egy kis (tojássütő) serpenyőt. Nem kell olajat rakni alá, mert a tésztába tettünk kókuszzsírt, a leragadást megelőzendő. 
  • Merőkanállal (kb. 3/4 részig megpakolva) tegyél be egy adag tésztát a serpenyőbe. A tészta állaga akkor frankó, ha az anyag magától kimegy a serpenyő széléig, de azért nem túl gyorsan. Ha túl sűrű, akkor tegyél bele még vizet (a merőkanállal oszlasd el, ne a fakanállal). Ha túl híg, akkor valószínű tenni kell bele még zabpelyhet. Az igazat megvallva ebben az ágban még sosem jártam, így nem tudom megmondani, hogy mi a teendő pontosan. Maradjunk abban, hogy én zabpelyhet tennék bele:)
  • Ezután folyamatosan nézni kell, mert különben elromlik! Ha énekelsz is, az a legjobb. Addig kell ezt csinálni, amíg a tészta el nem válik a serpenyő aljáról és lehet csúszkáltatni. Ekkor még várj kb. 20 másodpercet, majd egy palacsinta forgató segítségével nyúlj alá és forgasd meg. A másik oldal rövidebb idő alatt elkészül. 
  • Fenti műveletsort addig ismételd, amíg el nem fogy a tészta. Dupla adag esetében ez nem kevés idő, így innovációra kényszerültem: 2 db serpenyőt használok egyszerre, így fele annyi idő alatt elkészül! 

Tárolás, csomagolás: 

  • A kisütött lepényke letakarva a hűtőben 3-4 napig biztosan eláll (ennyi ideig teszteltem eddig). 
  • Sütés, kihűlés után kettesével be szoktam csomagolni alufóliába és így teszem a fagyasztóba, ahol hónapokat is el tud tölteni minőségi romlás nélkül. Kiolvasztani vagy szabad levegőn szoktam (pár óra), vagy mikróban gyorsolvasztó ficsör segítségével, az alufólia gondos eltávolítása után természetesen. 

Fogyasztás:

  • Bármi mellé "kenyér helyett".
  • Szendvics: csirkemellsonka, főtt tojás (fehérje főleg), zöldség, cottage cheese a feltétek. 
  • Diabetikus / lekvár, óvatos mennyiségben. 
  • Ami eszedbe jut. Ami nekem szokott még eszembe jutni, arról majd írok külön posztot. 
A receptet egykoron Szilvi (MasTeszta) ihlette. Köszönjük.:)
    Bejegyezte: wycza 6 komment

    A bejegyzés trackback címe:

    https://csirkemellrizzsel.blog.hu/api/trackback/id/tr515660355

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Attila Mitrócsák 2013.10.11. 22:42:11

    A recept tetszik, de kipróbálva sokkal pancsosabb, mint gondoltam. És erős kétségeim vannak, hogy olyan lett mint amilyennek lennie kellene... Mondjuk abból a szempontból sikeres a kísérlet, hogy nem akarom egyszerre felzabálni az egészet, szóval ki fog tartani egy ideig az adag :)

    Nyitrai István 2013.10.13. 18:59:57

    Nálam ilyen lett: https://www.dropbox.com/sh/r4kxb2j62d7qz5r/bklxud3Hlh

    Finom, én már régóta zabpehely fogyasztó vagyok, csak nem tudom, hogy helyes-e az eredmény. :)

    wycza 2013.10.14. 08:29:30

    Le fogom fotózni a következő sütést step by step:) És megvitatjuk élőszóban is, hogy mi lehet a gond, aztán a update-elem a doksit:)

    wycza 2013.10.14. 08:30:03

    Szerintem teljesen korrekt:) Grat!

    Attila Mitrócsák 2013.10.14. 20:04:13

    Így néz ki (három naposan):
    https://dl.dropboxusercontent.com/u/70408862/P1040104.JPG

    Attila Mitrócsák 2013.10.14. 20:04:57

    Mondjuk frissen is pont így nézett ki :)
    süti beállítások módosítása